Όλοι λίγο ως πολύ, γνωρίζουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η βιταμίνη Ε για την υγεία του οργανισμού μας αλλά και την ομορφιά της επιδερμίδας μας. Γνωρίζουμε όμως τα πραγματικά οφέλη και που την βρίσκουμε;

Το λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό στην πραγματικότητα βρίσκεται σε πάρα πολλές τροφές που είναι εύκολο να τις καταναλώσουμε κατά την διάρκεια της ημέρας. Και πάλι η κουζίνα μας θα δώσει την λύση για γερό ανοσοποιητικό και αντιγήρανση…

Πάμε όμως πρώτα να δούμε τα οφέλη της:
• Βοηθά το σώμα να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνει από τις τροφές, άρα ενίσχυση του ανοσοποιητικού για όλες τις ηλικίες.
• Προστατεύει το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες, άρα από την γήρανση.
• Συμμετέχει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων & προσφέρει προστασία στα κύτταρα.
• Βοηθά στον σχηματισμό των μυών και των ιστών, και βοηθά στην επιτάχυνση της επούλωσης πληγών.
• Προλαμβάνει τους θρόμβους
• Μειώνει την κόπωση
• Μειώνει την πίεση & την χοληστερίνη, άρα βοηθά να αποφύγουμε τα καρδιακά επεισόδια

Όσον αφορά την επιδερμίδα μας:
• Η βιταμίνη Ε εισχωρεί βαθιά στο δέρμα γι’ αυτό και το ενυδατώνει και το θρέφει.
• Αφαιρεί ραγάδες & ουλές από το δέρμα.
• Μειώνει τις ρυτίδες
• Λειτουργεί ως εξισορροπητικό για τη pH της επιδερμίδας
• Προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου & μειώνει τις ελεύθερες ρίζες

 

Η βιταμίνη Ε υπάρχει σε μια μεγάλη λίστα τροφίμων αλλά σε αυτή την περίπτωση οι ξηροί καρποί & τα έλαια έχουν την τιμητική τους.

• Οι ξηροί καρποί πραγματικά μπορούν να μας φτάσουν στο 80% της ημερήσιας ποσότητας που χρειαζόμαστε αρκεί να μην το παρακάνουμε. 100 γραμμάρια την ημέρα είναι υπεραρκετά. Οι πιο δυνατοί σε περιεκτικότητα είναι:
Ηλιόσποροι
Αμύγδαλα
Φουντούκια
Κουκουνάρια
Στραγάλια
Φιστίκια Αιγίνης
Φιστίκια Βραζιλίας
Κολοκυθόσποροι
Φιστίκια Πεκάν
Κάσιους

• Τα μαγειρικά έλαια είναι επίσης καλή πηγή πρόσληψης βιταμίνης Ε αλλά προσοχή στην κατανάλωση τους καθώς περιέχουν πολλές θερμίδες & πολλά ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, που προκαλούν φλεγμονές στον οργανισμό. Τα πιο πλούσια σε βιταμίνη Ε είναι:
Σιτέλαιο
Φουντουκέλαιο
Ηλιέλαιο
Σπορέλαιο
Βαμβακέλαιο
Ηλιέλαιο
Σταφυλέλαιο
Λάδι κανόλα

 • Τα τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης  που είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε είναι:
Χήνα
Σολομός
Πέστροφα
Σαλιγκάρια
Καραβίδα
Αυγά ψαριών
Χταπόδι
Αστακός
Μπακαλιάρος

• Τα φρούτα & τα λαχανικά  σε γενικές γραμμές δεν είναι τόσο δυνατά σε περιεκτικότητα βιταμίνης Ε όσο οι δύο παραπάνω κατηγορίες, όμως περιέχουν πολλές βιταμίνες που συνεργάζονται καλά με την Ε και βοηθούν στην αντιοξειδωτική της δράση. Μερικά από τα πιο δυνατά είναι:
Αβοκάντο
Μάνγκο
Ακτινίδια
Βατόμουρα
Μαύρη σταφίδα
Κόκκινες πιπεριές
Παντζαρόφυλλα
Κίτρινη κολοκύθα
Μπρόκολα
Σπαράγγια
Σέσκουλα & Λαχανίδες
Σπανάκι

Όπως βλέπουμε είναι σχεδόν αδύνατον να μην συμπεριλάβουμε την Ε στην διατροφή μας, όμως σε περίπτωση (πράγμα σχεδόν αδύνατον) που δεν μας αρέσει καμία από τις παραπάνω τροφές, καλό θα ήταν να φροντίσουμε να την εντάξουμε στην διατροφή μας έστω και σε συμπλήρωμα.