Ξέρατε ότι το τσάι είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο μετά από το νερό;
Δεν είναι υπερβολή, αν σκεφτεί κανείς ότι καθημερινά η κατανάλωσή του φτάνει περίπου τα 2.5 δισεκατομμύρια φλυτζάνια.

Ανακαλύφτηκε από τον Κινέζο Αυτοκράτορα & διάσημο βοτανολόγο Shen Nung το 2.737 π.Χ.. Το ανακάλυψε εντελώς τυχαία, όταν σε ένα ταξίδι του σε όλη την Κίνα, βράζοντας το νερό που θα έπινε, καθώς φυσούσε αέρας, έριξε μερικά φυλλαράκια από έναν θάμνο μέσα στην κούπα του. Το νερό πήρε αμέσως το πράσινο χρώμα που όλοι γνωρίζουμε και έτσι ανακαλύφτηκε το τσάι.

Πάμε να δούμε τις κυριότερες ποικιλίες του:

Τσάι του βουνού ( το Ελληνικό μας)
Είναι ιδιαίτερα αγαπητό στην χώρα μας, όλους τους μήνες του χρόνου, καθώς συμβάλει στην ενυδάτωση του οργανισμού, έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση.
Είναι αντιμικροβιακό, βοηθά το πεπτικό σύστημα και υπάρχουν αρκετές μελέτες που αναφέρουν ότι βοηθά στην οστεοπόρωση, την νόσο Alzheimer και την υπέρταση.

Καφεΐνη:
Το τσάι του βουνού δεν περιέχει καφεΐνη και μπορούμε να καταναλώσουμε άφοβα σε αρκετή ποσότητα.

Πως το φτιάχνουμε:
Βράζουμε το νερό και ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας τσάι του βουνού για κάθε φλυτζάνι που θα φτιάξουμε. Το αφήνουμε στο βρασμένο νερό για περίπου 6 λεπτά και έπειτα το σουρώνουμε.

Σε περίπτωση απλού κρυολογήματος:
Προσθέτουμε μέλι & μερικές σταγόνες λεμόνι.

Μαύρο τσάι
Το μαύρο τσάι είναι επίσης πλούσιο σε πολυφαινόλες και κατεχίνες, για αυτό και είναι αντιοξειδωτικό και βοηθά στην μείωση των βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες (ενίσχυση της αντιγήρανσης).
Βοηθά στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού και προστατεύει από απλές ασθένειες όπως το κοινό κρυολόγημα.
Βελτιώνει την πέψη, μειώνει την χοληστερόλη και συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου.

Καφεΐνη:
Το μαύρο τσάι περιέχει μέτρια καφεΐνη (σε σχέση με τον καφέ) άρα αν έχουμε προβλήματα ύπνου ή νευρικότητα ή αρρυθμίες καλό είναι να προσέχουμε στην κατανάλωσή του. Καλό θα ήταν να μην το πίνουμε αργά το βράδυ.

Πως το φτιάχνουμε:
Ανάλογα με το μαύρο τσάι της επιλογής μας το αφήνουμε 4 έως 6 λεπτά σε βραστό νερό και μετά αφαιρούμε το φακελάκι. Αν έχουμε χύμα τσάι το σουρώνουμε. Καλό είναι να κρατήσουμε τον χρόνο καθώς όσο πιο πολύ το αφήνουμε στο βραστό νερό τόσο πιο δυνατό & πικρό γίνεται το τσάι μας.

Σε περίπτωση απλού κρυολογήματος:
Προσθέτουμε επίσης μέλι & μερικές σταγόνες λεμόνι.

Πράσινο τσάι
Από όλα τα είδη του τσαγιού το πράσινο τσάι θεωρείτε το πιο ευεργετικό καθώς τα φύλλα του υποβάλλονται σε μικρότερη επεξεργασία με αποτέλεσμα να διατηρεί περισσότερες αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες με πιο γνωστές τις κατεχίνες.
Θεωρείτε αντιγηραντικό, αντικαρκινικό καθώς καταπολεμά τις φλεγμονές, βοηθά στην απώλεια βάρους, προστατεύει τον εγκέφαλο, ενισχύει τα οστά.

Το πιο δυνατό σε αντιοξειδωτικά πράσινο τσάι, που γίνεται και ολοένα πιο γνωστό στην χώρα μας είναι το matcha, καθώς έχει περισσότερη χλωροφύλλη (για αυτό και το ζωηρό πράσινο χρώμα του) και κατά συνέπεια περισσότερες κατεχίνες.

Καφεΐνη:
Το πράσινο τσάι περιέχει λιγότερη καφεΐνη από το μαύρο τσάι, αλλά καλό είναι να το καταναλώνουμε με μέτρο ειδικά αν δεν έχουμε ξαναπιεί. Προσοχή όμως καθώς το matcha είναι πολύ πιο δυνατό και περιέχει περισσότερη καφεΐνη και από το μαύρο τσάι.

Πως το φτιάχνουμε:
Ανάλογα με την ποικιλία 3 έως 4 λεπτά σε βραστό νερό είναι αρκετά ώστε να μην γίνει πικρό και να απελευθερώσει όλα τα θρεπτικά του συστατικά.

Το λευκό τσάι
Το λευκό τσάι είναι ένα από τα πιο σπάνια είδη καθώς η συγκομιδή του γίνεται μόνο 2 ήμερες το χρόνο. Είναι το λιγότερο επεξεργασμένο τσάι, από όλα τα είδη, για αυτό και περιέχει υψηλά ποσοστά αντιοξειδωτικών ουσιών.

Καφεΐνη:
Το λευκό τσάι ανάλογα με το είδος του περιέχει από χαμηλή έως μεγάλη περιεκτικότητα σε καφεΐνη.

Πως το φτιάχνουμε:
Ανάλογα με το λευκό τσάι της επιλογής μας το αφήνουμε 4 έως 6 λεπτά σε βραστό νερό και μετά αφαιρούμε το φακελάκι. Επειδή δεν είναι πικρό, δεν χρησιμοποιούμε ζάχαρη ή γάλα καθώς χαλάει την γεύση του.

Σήμερα στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές γεύσεις & συνδυασμοί για όλα τα γούστα. Είτε σε φακελάκι, είτε χύμα το τσάι αποτελεί την τέλεια επιλογή για όλες τις ώρες της ημέρας ανάλογα με την ποικιλία του.

 

Salve F.