Παντζάρι
. The red power…
Το παντζάρι, που κερδίζει συνέχεια έδαφος σε δημοτικότητα στην κατηγορία των αθλητών δεν έχει χαρακτηριστεί άδικα ως superfood.
Αρκετές μελέτες μας δείχνουν πως τα παντζάρια είναι πλούσια σε βιταμίνες & μεταλλικά στοιχεία και μπορούμε να καταναλώσουμε τον βολβό σε smoothies και σαλάτες ωμό ή βρασμένο, αλλά και τα χόρτα σαν σαλάτα. 

Αρκεί να πούμε ότι 100 γραμμάρια παντζάρια περιέχουν:
Βιταμίνη C
Βιταμίνη Α
Φυλλικό Οξύ
Μαγνήσιο
Φώσφορο

Και σε μικρότερες ποσότητες:
Aσβέστιο
Σίδερο
Θειαμίνη
Ριβοφλαβίνη
Βιταμίνη Β-6
Χαλκό
Σελήνιο

Γιατί πρέπει να το καταναλώνουμε πολύ συχνά:
• Μείωση της αρτηριακής πίεσης και κατά συνέπεια μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων
• Μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα άρα πολύ καλό για την μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης διαβήτη
• Ρίχνει την χοληστερίνη
• Βοηθά στην αναιμία
• Βοηθά στην ομαλή πέψη
• Βοηθά στην υγεία του εντέρου
• Καταπολέμα την οστεοπόρωση
• Βοηθά στην αύξηση της αθλητικής απόδοσης
• Και φυσικά είναι Super αντιγηραντικό, αντιοξειδωτικό & αντιφλεγμονώδες

Σαλάτα με παντζάρι & πορτοκάλι
Αντιοξειδωτική σαλάτα που είναι κατάλληλη για μεσημεριανό ή για ελαφρύ βραδινό γεύμα.

Υλικά:
• 1 μεγάλο παντζάρι
• 1 κούπα baby μαρούλι
• 1 κούπα ρόκα
• 1 μικρό πορτοκάλι για χυμό
• 100 γρ. λευκό τυρί της αρεσκείας μας
• 5 καρύδια κομμένα σε μικρά κομματάκια
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 πρέζα πιπέρι
• 2 κουταλιές της σούπας λάδι
• Τον χυμό από μισό πορτοκάλι

Εκτέλεση:
• Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα πράσινα λαχανικά αφού πρώτα τα πλύνουμε πολύ καλά.
• Καθαρίζουμε το παντζάρι και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το προσθέτουμε στο μπολ.
• Καθαρίζουμε το πορτοκάλι και το κόβουμε σε μικρές φέτες και το προσθέτουμε στο μπολ.
• Προσθέτουμε το τυρί κομμένο σε μικρά κυβάκια, τα καρύδια κομμένα σε μικρά κομματάκια, το αλάτι & το πιπέρι.
• Προσθέτουμε το λάδι & τον χυμό από μισό πορτοκάλι και ανακατεύουμε καλά.

Η σαλάτα μας είναι έτοιμη.