Το Κινόα είναι δημητριακό ολικής αλέσεως που κατακτά γρήγορα όλο και περισσότερους θαυμαστές στην χώρα μας. Όχι και άδικα αν σκεφτούμε ότι αποτελεί υψηλή πηγή πρωτεϊνών, δεν έχει περιέχει χοληστερόλη, και είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Δεν περιέχει γλουτένη άρα είναι ιδανική για Vegan ή Vegeterian ως πηγή πρωτεΐνης.

Μπορεί να συμπεριληφθεί σε όλα τα πιάτα ως συνοδευτικό, να αποτελέσει μια πλούσια σαλάτα ή να αντικαταστήσει ένα κυρίως γεύμα.
Μερικές από τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία είναι:
– B1, B2, B6
– Φολλικό Οξύ
– Ασβέστιο
– Σίδηρος
– Φώσφορος
– Μαγνήσιο
– Κάλιο
– Νάτριο
– Ψευδάργυρο
– Μαγγάνιο

Το Κινόα συμβάλλει στην ενίσχυση της λειτουργίας του νευρικού μας συστήματος, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, στην υγιή διατήρηση των οστών και των δοντιών μας, την διατήρηση της μυϊκής μας μάζας, και στην προστασία των κυττάρων μας από το στρες.

Υλικά
• 1 φλιτζάνι Κινόα
• 2 φλιτζάνια νερό (για να βράσουμε την Κινόα)
• 4 μεσαία μανιτάρια κομμένα σε ροδέλες (μπορούμε να τα καταναλώσουμε ωμά ή να τα περάσουμε ελαφρώς στο τηγάνι)
• 10 μικρά τοματάκια τσέρυ
• 1 πιπεριά φλωρίνης ψημένη και κομμένη σε μικρά τετράγωνα κομμάτια
• 10 φυλλαράκια δυόσμο
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 πρέζα πιπέρι
• 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
• 1 λεμόνι (εναλλακτικά 2 κουταλιές της σούπας βαλσαμικό ξύδι)

Εκτέλεση
• Ξεπλένουμε την Κινόα πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.
• Βράζουμε την Κινόα για περίπου 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να φουσκώσει και να απορροφήσει όλο το νερό της. Την τοποθετούμε σε ένα μπολ σαλάτας και την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.
• Κόβουμε τα ντοματάκια σε μικρές ροδέλες και τα προσθέτουμε στο μπωλ.
• Προσθέτουμε τα μανιτάρια.
• Προσθέτουμε την πιπεριά και τον δύοσμο.
• Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι, το ξύσμα λεμονιού, το λάδι και το λεμόνι και ανακατεύουμε καλά.

Η σαλάτα μας είναι έτοιμη.