Το Πάσχα πλησιάζει και για όσους θα κρατήσουν και φέτος τις παραδόσεις, αλλά ψάχνουν ένα πιο φυσικό, εναλλακτικό τρόπο προτείνουμε την βαφή των αβγών με φυσικές χρωστικές.

Οι παρακάτω χρωματικές προτάσεις είναι εύκολες σε εκτέλεση αλλά χρειάζονται παραπάνω χρόνο για να έχουμε τέλειο αποτέλεσμα.

Φυσικά χρώματα:
• Για έντονο κίτρινο χρώμα, χρησιμοποιούμε κουρκουμά σε σκόνη. 6 κουταλιές της σούπας.
• Για καφέ ανοικτό έως καφέ σκούρο, χρησιμοποιούμε τα εξωτερικά φύλλα από τα κρεμμύδια. Τις φλούδες από 10 κρεμμύδια περίπου.
• Για πορτοκαλί αβγά, χρησιμοποιούμε πάπρικα σε σκόνη. 6 κουταλιές της σούπας.
• Για έντονο σκούρο κόκκινο-μπορντό χρώμα, χρησιμοποιούμε παντζάρια. 4 παντζάρια μέτρια χωρίς την φλούδα.
• Για γαλάζια έως μπλε αβγά, χρησιμοποιούμε μοβ λάχανο. Τα φύλλα από 1 μικρό μοβ λάχανο.
• Για σκούρα μπλε αβγά, χρησιμοποιούμε μπλε μούρα (blueberries). 2 κουτάκια. Περίπου 400 γραμμ.
• Για πράσινα αβγά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλα από φρέσκο σπανάκι. Περίπου μισό κιλό.

Εκτέλεση:

• Βγάζουμε τα αβγά από το ψυγείο και τα πλένουμε για τυχόν ακαθαρσίες κάτω από τρεχούμενο νερό.
• Σε μια βαθιά κατσαρόλα, ρίχνουμε νερό και 2 κουταλιές της σούπας ξίδι. Ρίχνουμε αρκετή ποσότητα από το υλικό που προτιμούμε ως χρώμα και αφήνουμε το νερό να πάρει μια βράση.
• Τοποθετούμε τα αβγά ένα-ένα μέσα στην κατσαρόλα με ένα κουτάλι.
• Χαμηλώνουμε την φωτιά στο μισό και βράζουμε τα αβγά για περίπου 15 έως 20 λεπτά.
• Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε μέσα τα αβγά για αρκετή ώρα. Αν θέλουμε έντονα σκούρα χρώματα μπορούμε να τα αφήσουμε και για 12 ώρες περίπου. Για να πετύχουμε το αποτέλεσμα που μας αρέσει καλύτερα, μπορούμε να ελέγχουμε το χρώμα μετά από τις 3 ώρες, βγάζοντας ένα αβγό με ένα κουτάλι της σούπας. Αν μας αρέσει το χρώμα τα αφαιρούμε όλα.
• Αφού αφαιρέσουμε όλα τα αβγά, τα σκουπίζουμε καλά σε μια πετσέτα.
• Τα γυαλίζουμε με ένα βαμβάκι και ελαιόλαδο.

Καλή επιτυχία!