Τα μανιτάρια θεωρούνται μια από τις ιδανικότερες τροφές τόσο για τους Vegan όσο και από τους protein lovers, καθώς είναι τόσο πλούσια σε πρωτεΐνες που συναγωνίζονται σε ποιότητα τις ζωικές πρωτεΐνες. 
Παράλληλα ενώ είναι πολύ χορταστικά, δεν περιέχουν τοξίνες, λίπη και χοληστερόλη οπότε είναι κατάλληλα για όσους θέλουν μέσα στην εβδομάδα να αφαιρέσουν ένα κρεατοφαγικό γεύμα.

Είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα καθώς περιέχουν Κάλιο, Φώσφορο, Χαλκό, Σελήνιο και Ψευδάργυρο. Αποτελούν επίσης, πλούσια πηγή βιταμινών καθώς περιέχουν Νιασίνη, Ριβοφλαβίνη, Βιταμίνη Β1, Παντοθενικό οξύ, Βιταμίνη Β12, Φυλλικό οξύ και μην ξεχνάμε ότι είναι το μοναδικό φυτικό τρόφιμο το οποίο περιέχει, την πολύ σημαντική κατά τους μήνες του χειμώνα, βιταμίνη D.

 

Μανιταρόσουπα βελουτέ

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)
• 10 μανιτάρια λευκά μεσαίου μεγέθους
• 20 γραμμ. μανιτάρια πορτσίνι αποξηραμένα (τα βάζουμε για 15 λεπτά σε χλιαρό νερό ώστε να ενυδατωθούν πριν τα χρησιμοποιήσουμε)
• 2 μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 μικρές πατάτες κομμένες σε κυβάκια
• 1 καρότο κομμένο σε κυβάκια
• 1 μπαστουνάκι σέλερι κομμένο σε κυβάκια
• ½ φλυτζ. Λευκό κρασί (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι κρασί έχουμε)
• 5 φλυτζ. ζωμό λαχανικών ή νερό
• ½ φλυτζ. Ελαιόλαδο
• μαϊντανό ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
• μοσχοκάρυδο
• αλάτι
• πιπέρι

Εκτέλεση
• Καθαρίζουμε τα λευκά μανιτάρια με ένα υγρό πανάκι, για να μην τα τραυματίσουμε, αφαιρούμε το κοτσάνι και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.
• Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι, και ρίχνουμε σταδιακά τα κρεμμύδια, τις πατάτες, το καρότο, το σέλερι μέχρι να ροδίσουν.
• Στραγγίζουμε τα πορτσίνι από το νερό και τα ρίχνουμε μαζί με τα λευκά μανιτάρια μέσα στην κατσαρόλα να σοταριστούν για 2-3 λεπτά μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
• Αλατίζουμε τα λαχανικά.
• Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον ζωμό ή το νερό.
• Προσθέτουμε το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
• Βράζουμε την σούπα για περίπου 25 λεπτά και μετά την αφαιρούμε από την φωτιά. Εάν έχουμε ραβδομπλέντερ το χρησιμοποιούμε για να κάνουμε βελουτέ την σούπα μας. Διαφορετικά μπορούμε να την απολαύσουμε και χωρίς να την κάνουμε βελουτέ.
• Σερβίρουμε προσθέτοντας στο πιάτο μας με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό & φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Καλή απόλαυση!