Το καρότο αποτελεί την πιο πλήρη σε βιταμίνες, τροφή του χειμώνα. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη k, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο.
Είναι τροφή που πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 1 ημέρα την εβδομάδα και εδώ θα την βρούμε σε μια νόστιμη παραλλαγή σούπας.
Αν δεν μας αρέσει ιδιαίτερα η μορφή της βελουτέ μπορούμε να κόψουμε τα υλικά σε πολύ μικρά κυβάκια και να την καταναλώσουμε έτσι ή να προσθέσουμε λίγο ρύζι 10 λεπτά πριν την κατεβάσουμε από την φωτιά.
ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες:
• 100 γρ. φυτικό βούτυρο ή ελαιόλαδο
• 2 μεσαία κρεμμύδια κομμένα σε μικρά κομμάτια
• 3 μεσαίες πατάτες κομμένες σε κυβάκια
• 5 μεγάλα καρότα κομμένα σε κυβάκια
• 2 κλωνάρια σέλερι κομμένα σε μικρά κυβάκια
• 30 γρ. τζίντζερ καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κομματάκια
• ½ σκελίδα σκόρδο κομμένο σε λεπτές φέτες
• 600 γρ. ζωμό λαχανικών (εναλλακτικά νερό χλιαρό)
• Χύμο από 2 λεμόνια
• ½ κ.γ. μπαχάρι
• 1 δαφνόφυλλο
• Αλάτι
• Πιπέρι
Εκτέλεση:
• Σε μια βαθιά κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο ή ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
• Ρίχνουμε σταδιακά το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ, τις πατάτες, τα καρότα, το σέλερι και ανακατεύουμε συχνά μέχρι να σωτάρουμε καλά (μαλακώσουμε τα λαχανικά).
• Έπειτα ρίχνουμε το μπαχάρι, το δαφνόφυλλο, το αλάτι και το πιπέρι.
• Ρίχνουμε τον ζωμό ή το νερό και ανακατεύουμε καλά.
• Το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά ή έως ότου μαλακώσουν τα καρότα καλά.
• Ρίχνουμε το λεμόνι και αφαιρούμε από την σούπα το δαφνόφυλλο.
• Κατεβάζουμε από την φωτιά και με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε την σούπα μας.
• Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και απολαμβάνουμε.
tip: Για να καταφέρουμε την ιδανική υφή στην βελουτέ θα πρέπει ο ζωμός που έχει απομείνει μέσα στην σούπα να καταλαμβάνει τα 2/3 περίπου της κατσαρόλας.