Είναι αλήθεια ότι το στρες είναι η ασθένεια της εποχής μας. Όλο και περισσότερος κόσμος καταβάλετε από στρες εφόσον στην καθημερινότητα υποβαλλόμαστε σε δοκιμασίες όπως:
– 30 ταυτόχρονα ανοικτά παράθυρα στον υπολογιστή – to be done
– 50 mail που έχουμε να απαντήσουμε
– Κακές ειδήσεις
– 500 άχρηστες πληροφορίες μέσω social media και πολύ ωραιοποιημένα πρότυπα ζωής
– Γρήγορος τρόπος ζωής
Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να συμβαίνει κάτι παραπάνω στην προσωπική μας ζωή για να υποβαλλόμαστε σε στρες εφόσον προ-υπάρχουν όλα τα παραπάνω…
Όσο περισσότερο στρες βιώνουμε, τόσο ταχύτερες είναι οι αναπνοές. Ο εγκέφαλος το παρατηρεί και το εκλαμβάνει ως σήμα συναγερμού. Αυτή η ταχεία, ρηχή αναπνοή, η οποία συμβαίνει όταν έχουμε στρες, πληροφορεί τον εγκέφαλο ότι δεχόμαστε επίθεση. Όμως αν αναπνέουμε αργά ενημερώνουμε τον εγκέφαλο ότι είμαστε ήρεμοι.
Δεν υπάρχει απλούστερος τρόπος λοιπόν, να μειώσουμε το στρες πέρα από την δική μας αναπνοή. Η αναπνοή είναι κάτι που συμβαίνει φυσικά και απλά από την στιγμή που γεννιόμαστε, και όταν συμβαίνει σωστά προάγει την πλήρη ανταλλαγή οξυγόνου και δρα ευεργετικά σε πολλές περιπτώσεις, όπως πόνος, κατάθλιψη και στρες.
Η σωστή ρινική αναπνοή είναι η καλύτερη ανάνηψη μετά από μια στρεσογόνο εμπειρία και διαμηνύει στον εγκέφαλο ότι όλα βαίνουν καλώς, έστω και αν εμείς διαφωνούμε.
Η ρινική αναπνοή βοηθά να έχουμε:
• βελτιωμένη διάθεση και πνευματική διαύγεια
• βελτιωμένη δραστηριότητα
• καλύτερη ποιότητα ύπνου
• μεγαλύτερη πρόσληψη οξυγόνου στην κυκλοφορία αίματος
• καλύτερη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα
…και άρα ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΣΤΡΕΣ.
Έστω και ένα λεπτό εστιασμένης, συνειδητής αναπνοής την ημέρα μπορεί να κάνει την μεγάλη διαφορά στο πως διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις στρες καθημερινά. Για αυτόν τον λόγο καλό είναι αν καταλαβαίνουμε από μόνοι μας ότι είμαστε αγχώδεις να εφαρμόσουμε καθημερινά κάποιες αναπνευστικές τεχνικές που θα μας ανακουφίσουν.
Εξασκηθείτε με όποια σας ταιριάζει καλύτερα από τις παρακάτω τεχνικές:
1. 1μιση ΛΕΠΤΟ – 8 ΑΝΑΠΝΟΕΣ
Η άσκηση αυτή είναι σχετικά απλή, αλλά για αρχάριους αρκετά προκλητική. Καθόμαστε κάπου αναπαυτικά και αναπνέουμε για 8 φορές. Η κάθε εισπνοή διαρκεί 8 δευτερόλεπτα και η κάθε εκπνοή για 8 δευτερόλεπτα. Καλό είναι να την εξασκούμε το πρωί μόλις ξυπνήσουμε και το βράδυ πριν πέσουμε για ύπνο. Αυτή η άσκηση θα μας βοηθήσει να αναπνέουμε καλύτερα καθόλη την διάρκεια της ημέρας. Όταν αντιληφθούμε ότι μπορούμε να την κάνουμε εύκολα αυξάνουμε τον χρόνο σε 10 δευτερόλεπτα.
2. ΑΝΑΠΝΟΗ 3-4-5
Πολύ εύκολη τεχνική αναπνοής και βοηθητική όταν είμαστε επιρρεπείς στο άγχος. Εισπνέουμε για τρία δευτερόλεπτα, κρατάμε τον αέρα για τέσσερα δευτερόλεπτα και εκπνέουμε για πέντε. Επαναλαμβάνουμε κυκλικά την αναπνοή και αυξάνουμε σταδιακά στα πέντε λεπτά.
3. ΤΕΤΡΑΓΩΝΗ ΑΝΑΠΝΟΗ
Μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή αλλά είναι ιδιαίτερα ευεργετική λίγο πριν τον ύπνο. Εισπνέουμε για τέσσερα δευτερόλεπτα, κρατάμε τον αέρα για τέσσερα δευτερόλεπτα, εκπνέουμε σε τέσσερα, κρατάμε τον αέρα για τέσσερα. Αυτή η αναπνοή μειώνει το στρες, ηρεμεί το νευρικό σύστημα και απομακρύνει τις ενοχλητικές σκέψεις.
4. NADI SHODHANA PRANAYAMA
Ιδανική αναπνοή για να χαλαρώσουμε πριν το ύπνο. Καθόμαστε αναπαυτικά με τους ώμους χαλαρούς. Με τον δεξιό αντίχειρα κλείνουμε τον δεξιό θάλαμο της μύτης και εκπνέουμε πλήρως μόνο από την αριστερή πλευρά. Εισπνέουμε αριστερά μετρώντας μέχρι το 4. Κλείνουμε την μύτη από αριστερά με τον παράμεσο και το μικρό δάχτυλο του δεξιού χεριού και ανοίγουμε από την δεξιά πλευρά. Εκπνέουμε δεξιά μετρώντας μέχρι το 4. Εισπνέουμε από δεξιά μετρώντας μέχρι το 4. Φέρνουμε τον αντίχειρα και κλείνουμε από δεξιά την μύτη και εκπνέουμε από αριστερά. Επαναλαμβάνουμε τους πλήρης κύκλους τουλάχιστον για 8 φορές.
5. KAPALABHATI PRANAYAMA
Δυνατή διαφραγματική αναπνοή, ιδανική για να βελτιώσει πολύ γρήγορα την διάθεσή μας. Εισπνέουμε βαθιά και φουσκώνουμε την κοιλιά μας με αέρα. Εκπνέουμε και φέρνουμε τον αφαλό μας προς τα μέσα, όσο πιο μέσα γίνεται προς την σπονδυλική στήλη. Επαναλαμβάνουμε τουλάχιστον για 10 έως 20 φορές. Θα παρατηρήσουμε στο τέλος ότι η διάθεσή μας έχει βελτιωθεί κατά πολύ.
Αξίζει να προσπαθήσουμε με κάτι τόσο απλό όσο η αναπνοή μας, για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να μειώσει το στρες. Να είμαστε τακτικοί και τα αποτελέσματα θα τα δούμε άμεσα.
· ΠΗΓΗ: Από το βιβλίο του Dr. Rangan Chatterjee, Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΕΣ,
Τα 4 βήματα επανεκκίνησης σε ΣΩΜΑ, ΝΟΥ, ΣΧΕΣΕΙΣ και ΣΚΟΠΟ ΖΩΗΣ
Salve F.
Yoga Instructor