Είναι απολύτως φυσιολογικό καθώς περνάνε τα χρόνια το δέρμα μας να χάνει την ελαστικότητά του και οι πρώτες λεπτές ρυτίδες να κάνουν την εμφάνισή τους. Άλλωστε οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η διαδικασία ξεκινάει περίπου στην ηλικία των 25 ετών. Αν υπολογίσουμε κατά την διάρκεια της ζωής μας, το περιβάλλον που ζούμε, τις τροφές που καταναλώνουμε, την (ώρες ατελείωτες…) έκθεσή μας στον ήλιο, τότε θα καταλάβουμε ότι αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το εμποδίσουμε να συμβεί.

Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε σίγουρα με φυσικό τρόπο, είναι να το καθυστερήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ή να βοηθήσουμε την επιδερμίδα μας ώστε να «μεγαλώσει» όμορφα.

Για να το καταφέρουμε αυτό προσπαθούμε:
• να αποφεύγουμε το στρες, όσο αυτό είναι δυνατόν…
• να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα τις απαγορευμένες ώρες,
• εννοείται να φοράμε αντιηλιακό ακόμα και τον χειμώνα, 
• να πίνουμε πολύ νερό,
• να αποφεύγουμε τις πολύ επεξεργασμένες τροφές,
• να φροντίζουμε σχολαστικά τον καθαρισμό και την ενυδάτωση της επιδερμίδας μας,
&
• Yoga, yoga, yoga.

Αντιστροφή του χρονομέτρου…

Η Yoga μαζί με τον διαλογισμό όπως πολλές φορές έχουμε πει, σχετίζονται με κυτταρικές αλλαγές που επηρεάζουν τη διαδικασία γήρανσης του σώματός μας. Μία από αυτές είναι η καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Όσο πιο πολύ ασκούμαστε, τόσο περισσότερο αντιστρέφουμε το χρονόμετρο σε ολόκληρο τον οργανισμό μας και αυτό θα μπορούμε να το δούμε και στο πρόσωπό μας.

Ελαχιστοποίηση των ρυτίδων

Καθώς ασκούμαστε χαλαρώνουμε τις περιοχές του προσώπου που μαζεύουν το περισσότερο στρες, όπως το μέτωπο, την περιοχή του μεσόφρυου ή τα σαγόνια κλπ., και χαλαρό πρόσωπο σημαίνει την ελαχιστοποίηση των ρυτίδων.

Λαμπερή και υγιής επιδερμίδα

Καθώς yogaρουμε ενισχύουμε σε όλο το σώμα την ροή του αίματος και το βοηθάμε να αποβάλλει τις τοξίνες. Έτσι μπορούμε να διατηρήσουμε την ελαστικότητα και την λάμψη του δέρματός μας για πάντα.

Οι περισσότερες θέσεις Yoga, τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους, θεωρούνται antiaging.
Υπάρχουν όμως κάποιες θέσεις που επιταχύνουν την προσπάθεια της αντιγήρανσης όσο τίποτα άλλο.

 

1. Η Καρέκλα – Utkata asana

Από όρθια θέση, εισπνέουμε, στέλνουμε τα χέρια στον ουρανό, λυγίζουμε τα γόνατα μας και στέλνουμε τους γοφούς προς τα πίσω και κάτω. Το βλέμμα μας είναι στην ευθεία και προσέχουμε πολύ να μην καμπουριάζουμε, η σπονδυλική μας στήλη να είναι σε έκταση. Επίσης για να μην επιβαρύνουμε τα γόνατά μας προσέχουμε πολύ να μην βρίσκονται πιο μπροστά από την ευθεία που βρίσκονται τα δάχτυλα των ποδιών μας.

Η άσκηση αυτή
* δυναμώνει τους οπίσθιους μηριαίους μύες και τους αστραγάλους
* τονώνει τα όργανα της κοιλιάς
* βελτιώνει την αντοχή

* έχει αντιγηραντικά οφέλη καθώς τονώνει την καρδιά και κρατά μακριά τις καρδιακές παθήσεις

 

2. Όρθια Τσιμπίδα – Uttanasana

Βρισκόμαστε σε όρθια θέση και εκπνέοντας στέλνουμε τα χέρια στο έδαφος στην όρθια τσιμπίδα. Προσέχουμε πολύ να μην καμπουριάζουμε και όσο γίνεται η σπονδυλική μας στήλη να είναι σε έκταση. Το κεφάλι μας ακολουθεί την ευθεία της σπονδυλικής μας στήλης. Αν τα χέρια μας δεν φτάνουν μέχρι κάτω μπορούμε να λυγίσουμε ελαφρώς τα γόνατα.

Αυτή η θέση
* τονώνει την σπονδυλική στήλη
* επιμηκύνει τους οπίσθιους μηριαίους μύες
* διώχνει το περιττό λίπος από την κοιλιά
* βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
* και είναι αντιγηραντική για την επιδερμίδα του προσώπου.

 

3. Κάτω σκύλος – Adho Mukha Svanasana

Βρισκόμαστε μπρούμυτα στο στρώμα μας και τοποθετούμε τα χέρια μας πάνω στο στρώμα κάτω από τους ώμους. Στέλνουμε τους γοφούς πίσω και πάνω. Προσπαθούμε να τεντώσουμε όσο πιο πολύ γίνεται την σπονδυλική μας στήλη. Τα πέλματα βρίσκονται στο άνοιγμα των γοφών. Οι παλάμες μας πατούν στο έδαφος καλά και για να μην επιβαρύνουμε τους καρπούς μας, ενεργοποιούμε-πιέζουμε πολύ καλά τα δάχτυλα των χεριών μας στο έδαφος. Το κεφάλι μας βρίσκεται ανάμεσα στα χέρια μας χαλαρό.

Δεν έχει σημασία αν τα πέλματα μας πατούν τέλεια το στρώμα. Μπορούμε ή να πατάμε στα δάχτυλα των ποδιών ή να έχουμε τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα, και με τον καιρό θα καταφέρουμε να

Αυτή η άσκηση
* δυναμώνει τους μύες των ποδιών
* δυναμώνει τις ωμοπλάτες
* ηρεμεί το νού
* ενεργοποιεί το νευρικό σύστημα
* ανανεώνει το πρόσωπο καθώς στέλνει αίμα

 

4. Η Μισή Γέφυρα – Setu Bandha asana

Ξαπλώνουμε ανάσκελα στο στρώμα μας. Λυγίζουμε τα γόνατα και πατάμε τα πέλματα στο έδαφος. Τα χέρια μας βρίσκονται δεξιά και αριστερά από τον κορμό μας και οι παλάμες προς τα κάτω. Σηκώνουμε τους γοφούς μας όσο πιο ψηλά μπορούμε μέχρι τις ωμοπλάτες. Αν αυτή η θέση μας είναι εύκολη προσπαθούμε κάτω από τους γοφούς να πιάσουμε την μια παλάμη με την άλλη ώστε να προκαλέσουμε μια υπερέκταση στον θώρακα και η μία ωμοπλάτη να πλησιάσει την άλλη όσο γίνεται.

Αυτή η άσκηση
* χαρίζει ευλυγισία στους ώμους και την πλάτη ώστε να περάσουμε στην επόμενη θέση με μεγαλύτερη ευκολία.

 

5. Η Γέφυρα – Chakra asana

Αν η προηγούμενη άσκηση μας ήταν εύκολη προσπαθούμε να μπούμε στην γνωστή γέφυρα. Τοποθετούμε τις παλάμες ακριβώς κάτω από τους ώμους και προσπαθούμε να τις τοποθετήσουμε έτσι ώστε τα δάχτυλά μας να κοιτάζουν προς τα πέλματα. Ενεργοποιούμε καλά την κοιλιά μας και δίνουμε δύναμη στα χέρια ώστε να σηκώσουμε τον κορμό μας όσο πιο ψηλά γίνεται. Μπορεί αν το επιχειρούμε για πρώτη φορά να μην καταφέρουμε να σηκωθούμε ή να μην σηκωθούμε πολύ ψηλά. Δεν μας πειράζει καθώς με εξάσκηση και την ενδυνάμωση που μας χαρίζουν όλες οι ασκήσεις κάθε φορά θα πηγαίνουμε και όλο πιο ψηλά.

Η γνωστή μας από τα παιδικά χρόνια γέφυρα:
* χαρίζει ευλυγισία στην σπονδυλική στήλη και τους ώμους
* δυναμώνει τα χέρια & τα πόδια
* βοηθά στους πόνους της πλάτης και του αυχένα
* αυξάνει την χωρητικότητα των πνευμόνων
* μειώνει την πίεση του αίματος
* και είναι full αναζωογονητική καθώς βοηθά στην ροή του αίματος και στέλνει αίμα στο πρόσωπο

 

6. Το Τόξο – Dhanura asana

Βρισκόμαστε στο στρώμα μπρούμυτα και λυγίζουμε τα γόνατα προσπαθώντας να πιάσουμε τα πέλματά μας με τις παλάμες. Οι αγκώνες μας είναι τεντωμένοι και σκοπός της άσκησης είναι να σηκώσουμε το πάνω μέρος του κορμού μας και τα πόδια ώστε να στηριζόμαστε μόνο στο κεντρικό τμήμα του κορμού μας. Μπορεί να μην το καταφέρουμε με την πρώτη φορά, αλλά προσπαθούμε να φτάσουμε όσο πιο κοντά στην θέση μπορούμε.

Η στάση του Τόξου:
* διατείνει τους εμπρόσθιους μηριαίους, τους κοιλιακούς τους και τους θωρακικούς μύες.
* δυναμώνει τους ραχιαίους και τους γλουτιαίους,
* διευρύνει τον θώρακα
* λεπταίνει την κοιλιά
* διώχνει τις τοξίνες από το σώμα

 

7. Yποστηριζόμενη στήριξη στους ώμους – Salamba Sarvangasana

Ξαπλώνουμε ανάσκελα, πατάμε τα πέλματα στο έδαφος και τοποθετούμε τις παλάμες μας στο πίσω μέρος του κορμού μας λίγο πιο πάνω από την μέση.
Σηκώνουμε τα πόδια μας ψηλά και πιέζοντας τους κοιλιακούς μας μύες προσπαθούμε να τα ευθυγραμμίσουμε στον αέρα. Προσοχή, όλο το βάρος μας θα πρέπει να πέφτει στους αγκώνες και η δύναμή μας βρίσκεται στην περιοχή της κοιλιάς. Δεν πιέζουμε τον αυχένα καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να μας προκαλέσει τραυματισμό.

Αυτή η θέση, όπως όλες οι ανεστραμένες θέσεις της Yoga:
* βελτιώνει το κυκλοφορικό σύστημά μας
* βελτιώνει την λειτουργία του θυροειδή μας αδένα, που ελέγχει τον μεταβολισμό μας
* τονώνει την σπονδυλική
* μειώνει την κούραση
* λειτουργεί αντιγηραντικά για το πρόσωπο και όλο μας το σώμα

 

8. Καταρράκτης με στήριξη στον τοίχο – Utana pada asana

Τοποθετούμε ένα μαξιλαράκι κοντά σε τοίχο και ξαπλώνουμε τοποθετώντας τα πόδια επάνω στον τοίχο και τον γοφό μας επάνω στο μαξιλάρι. Τοποθετούμε τα χέρια μας δεξιά και αριστερά από τους γοφούς μας με τις παλάμες να πιέζουν το έδαφος. Τα πέλματά μας είναι flex. Ενεργοποιούμε τους κοιλιακούς μας μυς. Προσέχουμε να μην αισθανόμαστε πίεση στον αυχένα αλλά η δύναμη που κρατά τα πόδια μας ψηλά να προέρχεται από την περιοχή της κοιλιάς.

Αυτή η άσκηση
* δυναμώνει τους κοιλιακούς μας μυς
* αφαιρεί την κούραση
* χαλαρώνει τους μύες του προσώπου, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με αναπνοές
* βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος

Μένουμε στον καταρράκτη όση ώρα μπορούμε περισσότερο.

 

Yoga κάθε μέρα λοιπόν, αν θέλουμε να γεράσουμε όμορφα…

 

Namaste

Salve F.
Yoga Instructor