To SAD ή αλλιώς Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή πράγματι είναι μια υπαρκτή πάθηση. Πρόκειται για έναν τύπο κατάθλιψης, ο οποίος προσδιορίστηκε από τον Dr. Normal Rosenthal για να περιγράψει αυτό που αισθανόμαστε κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες του χρόνου. Την περίοδο δηλαδή κατά την οποία είμαστε αναγκασμένοι να περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους με αποτέλεσμα να μη μας «βλέπει» το φως του ήλιου.

Τα συμπτώματα του SAD τα οποία εμφανίζονται κυρίως κατά τη διάρκεια της άνοιξης εκδηλώνονται μέσω μιας μικρής κατάθλιψης ή μέσω της αίσθησης ότι δεν έχουμε δύναμη να κάνουμε τίποτα ή αυτό που κάνουμε δεν μας προσφέρει κάποια ευχαρίστηση. Ευτυχώς υπάρχει λύση και είναι πολύ απλή: η έκθεση στον ήλιο!

Ναι μεν… τα τελευταία χρόνια έχουμε βομβαρδιστεί με πληροφορίες σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργεί η υπερβολική έκθεση. Ηλιακά εγκαύματα, πρόωρη γήρανση του δέρματος, ακόμα και καρκίνος του δέρματος είναι μόνο μερικά από αυτή την ατελείωτη λίστα και δεν διαφωνούμε.

…αλλά δεν πρέπει να παραβλέπουμε όλα τα οφέλη που προσφέρει η ελεγχόμενη έκθεση στον ήλιο.
Είναι γνωστό ότι το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται ήλιο που θα τον μετατρέψει σε βιταμίνη D, ώστε να καταφέρει να απορροφήσει πλήρως τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που λαμβάνει μέσω της διατροφής.

Η ελεγχόμενη έκθεση στον ήλιο λοιπόν μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά, καθώς βελτιώνει:
• την ψυχική υγεία
• την κατάθλιψη και τα συμπτώματά της
• το ανοσοποιητικό
• την υγεία των οστών και της καρδιάς
• τους πνεύμονες και κατά συνέπεια τα αναπνευστικά προβλήματα
• τα νεύρα και τους μύες
• την ενέργεια και τη δύναμή μας

Ιδού λοιπόν η «μαγική» εξίσωση:
10 λεπτά την ημέρα στον ήλιο = το πιο δυνατό φάρμακο ενάντια στο SAD!

Και επειδή ζούμε στην Ελλάδα, όπου – ευτυχώς – οι μέρες με ηλιοφάνεια είναι άφθονες, αρκεί να υιοθετήσουμε μία εύκολη καθημερινή συνήθεια: φροντίζουμε λοιπόν να βγαίνουμε έξω από το σπίτι συχνά ή αν βρισκόμαστε στο γραφείο να κάνουμε ένα δεκάλεπτο διάλειμμα όσο υπάρχει ακόμα φως. Μια σύντομη βόλτα για περπάτημα ή ακόμα και μία ανάπαυλα σε κάποιο παγκάκι στο κοντινότερο πάρκο είναι ό,τι πρέπει.

Αν είναι χειμώνας μπορούμε να καθίσουμε μπροστά σε ένα φωτεινό παράθυρο φροντίζοντας να αφήνουμε ακάλυπτες μεγάλες περιοχές του σώματός μας.

Εννοείται, ότι η ηλιοθεραπεία μαζί με τη θάλασσα το καλοκαίρι είναι το καλύτερο «φάρμακο». Δεν ξεχνάμε βέβαια να αποφεύγουμε την απευθείας έκθεση στον ήλιο τις ώρες ανάμεσα 12.00-16.00 και τις υπόλοιπες να φοράμε αντηλιακό.

Salve F.
Yoga Instructor