Το σώμα μας μιλάει διαρκώς κατά την διάρκεια της ημέρας.

 Όμως, καθώς προσπαθούμε να τα προλάβουμε όλα, ζώντας σε ξέφρενους ρυθμούς συνήθως δεν δίνουμε σημασία στις μικροενοχλήσεις.
Ένας πονοκέφαλος, ένας πόνος στην πλάτη, μια ταχυκαρδία  ή οι  διαταραχές στο γαστρεντερικό σύστημα συνήθως δεν συμβαίνουν από μόνα τους.
Είναι τα συναισθήματα που στέλνει ο εγκέφαλος στο σώμα, και το σώμα τα μετατρέπει σε πόνο. Και αν με τον καιρό δεν τους δώσουμε καμία σημασία τα μετατρέπει σε ψυχοσωματικές ασθένειες.

Το χρόνιο στρες, η πίεση και το άγχος που βιώνουμε στην καθημερινότητα μας, μεταφράζετε στο μυαλό μας σαν απειλή. Το μυαλό μας ειδοποιεί το σώμα μας και το πιέζει για να μας μιλήσει μέσω του πόνου, ή της αδιαθεσίας, ή της ταχυκαρδίας. Έτσι μερικές από τις σοβαρότερες ψυχοσωματικές καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα είναι:

• Στο νευρικό σύστημα: ημικρανίες, πονοκέφαλοι, ίλιγγοι, ναυτίες, μούδιασμα, και μυϊκή παράλυση.
• Στις αισθήσεις: διπλή όραση ή παρωδική τύφλωση ή αφωνία
• Στο καρδιαγγειακό σύστημα: ταχυκαρδίες.
• Στο γαστρεντερικό σύστημα: διάρροια, δυσκοιλιότητα, παλινδρόμηση, οξέα στομάχου και δυσκολία στην κατάποση.
• Στο δέρμα: ξηροδερμία, ψωρίαση, ατοπική δερματίτιδα, κνησμός.

Όλα τα παραπάνω είναι συνήθως μηνύματα του μυαλού, που μας ζητάει να ηρεμήσουμε. Και για όσο συνεχίζουμε να μην δίνουμε  την κατάλληλη σημασία στο σώμα που μας «μιλάει» για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτό τα μετατρέπει σε ασθένειες. 

Οι μικροενοχλήσεις ή οι πόνοι μας, μας βοηθούν να αντιληφθούμε αν:
– ο χώρος που βρισκόμαστε την περισσότερη ώρα της ημέρας μας είναι ευχάριστος,
– οι άνθρωποι που περνάμε τον περισσότερο χρόνο μαζί είναι τοξικοί ή όχι,
– οι δραστηριότητες που έχουμε προγραμματίσει μέσα στην ημέρα μας είναι υπερβολικές,
– αν αντέχουμε τις εντάσεις και τις φωνές
– αν έχουμε φορτωθεί με καταστάσεις τις οποίες δεν αντέχουμε
– αν το στρες μας δεν είναι δημιουργικό, αλλά το βιώνουμε σαν απειλή. 

Δεν πρέπει λοιπόν να αγνοούμε τα σημάδια, καθώς αυτό είναι το πρώτο βήμα για την ανισορροπία της υγείας μας.

Όταν «μιλάει» το σώμα μας λοιπόν θα πρέπει:
• Σε πρώτη φάση να εξετάσουμε τα απλά πράγματα όπως, μήπως δεν έχουμε φάει τίποτα από το πρωί; Μήπως έχουμε καταναλώσει πολύ καφέ; Μήπως έχουμε ξεχάσει να πιούμε νερό; Μήπως δεν κοιμηθήκαμε καλά το βράδυ;
• Σε δεύτερη φάση Slow down: κάνουμε ένα stop σε ότι δραστηριότητα κάνουμε και προσπαθούμε να αναλύσουμε γιατί μας συμβαίνει αυτό, όπως: μα τι ακριβώς συνέβη όλο το πρωί και εγώ τώρα έχω πονοκέφαλο ή ταχυκαρδία; Μήπως μίλησα έντονα με κάποιον; Μήπως υπερφορτώθηκα παραπάνω δουλειά; Μήπως έχω υπερβολικό άγχος ακόμα και για τα απλά πράγματα; Το να αναλύσουμε την αιτία βοηθά άμεσα στην λύση του προβλήματος.
• Μοιραστείτε: πείτε σε κάποιον να σας βοηθήσει. Δεν χάθηκε ο κόσμος αν μια μέρα δεν τα προλάβετε όλα. Το πιο σημαντικό σε όλο τον κόσμο είναι να είμαστε εμείς καλά και να πείσουμε το μυαλό μας για αυτό.
• Αναπνοές: εννοείται ότι μπορούμε να προκαλέσουμε χαλάρωση στο μυαλό μας αν αφοσιωθούμε για 10 λεπτά στην αναπνοή μας προσπαθώντας να διώξουμε κάθε αρνητική σκέψη. Οι αναπνοές και ο διαλογισμός (ειδικά το πρωί) μπορούν να βοηθήσουν κατά την διάρκεια μιας υπερφορτωμένης ημέρας.
• Γυμναστική, γυμναστική, γυμναστική:  Έχουμε αναλύσει πολύ τα οφέλη της τακτικής άσκησης, αλλά ΝΑΙ, η γυμναστική βοηθά στην μείωση του στρες και στην πιο ομαλή αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων.
• Και τέλος εννοείται ότι αν εφαρμόσουμε όλα τα παραπάνω αλλά τα συμπτώματα επιμένουν ή είναι καθημερινά, τα συζητάμε με έναν ειδικό γιατρό ή ψυχολόγο ώστε να μας βοηθήσει να τα αντιμετωπίσουμε εγκαίρως.

Το σώμα μιλάει καθημερινά, και εμείς απλώς θα πρέπει να κάνουμε ένα stop, και να μάθουμε πώς να το ακούμε.

Salve F.
Yoga Instructor

Πηγή: «Πώς θα αφήσεις το καλό να μπει στη ζωή σου», Marian Rojas Estapé