Η παρακάτω πεντανόστιμη vegan συνταγή για τσουρέκι είναι ιδανική για όλο τον χρόνο. Αλλά καθώς πλησιάζει και το Πάσχα μπορούμε να το φτιάξουμε και να το καταναλώσουμε κατά την διάρκεια της νηστείας καθώς δεν περιέχει τίποτα ζωϊκό.
Υλικά για το προζύμι:
• 50 γρ. φρέσκια μαγιά
• 50 γρ. ζάχαρη
• 50 ml. νερό χλιαρό
• 50 γρ. αλεύρι
Υλικά για το τσουρέκι:
• 100 γρ. φυτίνη
• 200 γρ. ζάχαρη
• 1 ώριμη μπανάνα
• 230 ml. γάλα αμυγδάλου χλιαρό
• 8 γρ. μαχλέπι
• 2 γρ. κακουλέ (κάρδαμο)
• 2 γρ. μαστίχα Χίου σε σκόνη
• 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
Εκτέλεση:
• Διαλύουμε την μαγιά στο νερό και προσθέτουμε την ζάχαρη και το αλεύρι και φτιάχνουμε το προζύμι. Το αφήνουμε σε ζεστό μερος να ενεργοποιηθεί και να διπλασιάσει τον όγκο του.
• Στο mixer χτυπάμε την φυτίνη με την ζάχαρη με τον γάντζο. Σταδιακά προσθέτουμε την μπανάνα και το γάλα. Έπειτα το προζύμι, το αλεύρι και τα μπαχαρικά. Συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου 10 λεπτά.
• Κλείνουμε το mixer και αφήνουμε την ζύμη στον κάδο και τοποθετούμε από πάνω μια καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε την ζύμη σε ζεστό μέρος να διπλασιάσει τον όγκο της. Το ξαναζυμώνουμε και το αφήνουμε ξανά να διπλασιάσει τον όγκο του.
• Πλέκουμε τα τσουρέκια μας και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί πάνω σε λαδόκολα. Τα ξανασκεπάζουμε με πετσέτα και τα ξεκουράζουμε πάλι για να διπλασιάσουν τον όγκο τους.
• Τα αλείφουμε με γάλα αμυγδάλου που έχουμε διαλύσει μέσα ζάχαρη και τα πασπαλίζουμε με σπασμένα αμύγδαλα. Τα ψήνουμε για 25 λεπτά στους 170° βαθμούς.
Καλή επιτυχία!
Ευχαριστούμε την blogger
Pandora’s Kitchen
για την συνταγή & τις υπέροχες φωτογραφίες