Όταν πριν από 15 χρόνια πρωτοξεκίνησα το ταξίδι μου στην Yoga, μου ήταν αδιανόητο να καταλάβω γιατί έπρεπε στο τέλος του μαθήματος να ξαπλώσω για 15 λεπτά τουλάχιστον στην Savasana – στάση του πτώματος στα ελληνικά.

Ενώ κατά την διάρκεια του μαθήματος κατάφερνα να συγκεντρωθώ απολύτως, μου ήταν σχεδόν αδύνατον να ξαπλώσω και να ηρεμίσω το μυαλό μου, που ως συνήθως έτρεχε να προλάβει για να οργανώσει το «παρακάτω». Τι έχω να κάνω την επόμενη ώρα; Τι έχω να κάνω την επόμενη ημέρα; Τι έχω ξεχάσει; Πεινάω κάπως; Τι θα φάω για βραδυνό;

Αυτό είναι το φαινόμενο της εποχής μας, το λεγόμενο «Monkey Mind», καθώς αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας μόνο όταν κάνουμε κάτι. Αν χρειαστεί να κάνουμε παύση… ο εγκέφαλος μας παίζει πολύ περίεργα παιχνίδια.

Αν η Savasana συνοδευόταν από κατευθυνόμενο διαλογισμό, τότε μου ήταν πιο εύκολο. Αν όμως η Savasana συνοδευόταν από την απόλυτη σιωπή, τότε
με ενοχλούσαν τα πάντα. Αισθανόμουν κρύο ή φαγούρα σε διάφορα σημεία του σώματός μου. Κάποιες φορές αισθανόμουν ότι ζαλίζομαι στο πάτωμα. Κάποιες φορές ήμουν έτοιμη να βάλω τα κλάματα.

Δεν τα παράτησα όμως. Μετά από πολύ καιρό πρακτικής εξάσκησης κατάλαβα γιατί η Savasana είναι μια από τις σημαντικότερες θέσεις όταν κάνουμε yoga, και τα κατάφερα.

H κατά τα άλλα απλή αυτή άσκηση, όταν καταφέρουμε να την εκτελέσουμε σωστά:
• μας προσφέρει βαθιά μυϊκή & σωματική ξεκούραση και χαλάρωση
• μας απελευθερώνει από το στρες καθώς ηρεμεί το κεντρικό νευρικό σύστημα
• επαναφέρει την θερμοκρασία μας και την αναπνοή μας σε φυσιολογική κατάσταση
• δίνει στο σώμα & το μυαλό μας τον χρόνο να βιώσουμε τα οφέλη της πρακτικής μας πριν επανέλθουμε στην πραγματική μας κατάσταση.
• μακροπρόθεσμα βοηθά στην ήπια κατάθλιψη, στην υψηλή πίεση, στον πονοκέφαλο, στην κόπωση αλλά και την αυπνία.

Αντί λοιπόν να παραλείπουμε στο τέλος της πρακτικής μας την θέση του πτώματος, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η Savasana όπως και ο διαλογισμός, βάζουν το μυαλό μας σε παύση. Όσο πιο πολύ τα εξασκούμε τόσο πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί θα είμαστε κατά την διάρκεια της ημέρας ή όταν αντιμετωπίζουμε στρεσογόνες καταστάσεις.

Από τους φανατικούς yogis θεωρείτε ότι καλύτερο μπορούμε
να κάνουμε για τον εαυτό μας κατά την διάρκεια της ημέρας.

Τι κάνουμε για να επιτύχουμε επιτέλους την απόλυτη Savasana.

• Αν προσπαθούμε μόνοι μας να μπούμε στην Savasana, εννοείται ότι διαλέγουμε το πιο ήσυχο μέρος του σπιτιού μας, που δεν θα μας ενοχλήσει κανείς. Επιλέγουμε χαλαρωτική μουσική και αρωματικά κεριά που σίγουρα θα είναι μια έξτρα βοήθεια.
• Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μαξιλαράκι ή κουβερτάκι κάτω από τον αυχένα. Ένα μαλακό κουβερτάκι αν θέλουμε να σκεπαστούμε για να μην κρυώνουμε. Επίσης υπάρχουν τα μαξιλαράκια ματιών – Eye Pillow που συνήθως είναι γεμισμένα με αποξηραμένη λεβάντα, τα οποία βοηθούν πολύ στην συγκέντρωσή μας.
• Ξαπλώνουμε αναπαυτικά στο στρωματάκι μας. Προσαρμόζουμε το κορμί μας έτσι ώστε να μην αισθανόμαστε πίεση σε κανένα σημείο του σώματός μας. Τα χέρια μας μπορούν να βρίσκονται ανοικτά, δεξιά και αριστερά από τους γοφούς, με τις παλάμες να κοιτούν προς τα πάνω ή μπορούμε να βάλουμε το δεξί μας χέρι επάνω στην περιοχή της κοιλιάς και το αριστερό επάνω στην περιοχή της καρδιάς. Κλείνουμε απαλά τα μάτια μας. Αφήνουμε την βαρύτητα να κάνει όλα τα υπόλοιπα…

Στην συνέχεια μπορούμε να δοκιμάσουμε τα εξής:

• Trick 1ο Η Σκέψη
Προσπαθούμε να ηρεμήσουμε και να καθαρίζουμε το μυαλό μας. Δεν αφήνουμε τις σκέψεις να μας αποσπάσουν από την άσκησή μας. Αυτά τα 15 λεπτά ηρεμίας είναι μόνο δικά μας και όλα τα υπόλοιπα μπορούν να περιμένουν. Αν κατά την διάρκεια της άσκησης διάφορες σκέψεις μας έρχονται στο μυαλό, τις αφήνουμε να περάσουν σαν να μην μας αφορούν. Με τον καιρό θα καταφέρουμε να απομονώνουμε τον εγκέφαλο και να διώχνουμε τις σκέψεις πολύ γρήγορα.

• Trick 2ο Η Αναπνοή
Το πιο σημαντικό πράγμα που έχουμε να κάνουμε πριν ξεκινήσουμε είναι να πάρουμε μερικές βαθιές αναπνοές και έπειτα να συγκεντρωθούμε στην εισπνοή και εκπνοή μας.

• Trick 3ο Η Ένταση
Κατά την διάρκεια της Savasana μας βοηθά να «σκανάρουμε» στο σώμα μας για να βρούμε αν υπάρχει ένταση σε κάποιο σημείο. Συνήθως το άγχος συσσωρεύεται στο σαγόνι, στους κροτάφους, στους ώμους, στην πλάτη και στους γοφούς. Εάν σε κάποιο από αυτά τα σημεία νιώθουμε πίεση προσπαθούμε νοητικά να το χαλαρώσουμε.

• Trick 4ο Ο διαλογισμός
Είναι πολύ βοηθητικό κατά την διάρκεια της Savasana να παρακολουθούμε κατευθυνόμενο διαλογισμό. Η ήρεμη φωνή ενός δάσκαλου Yoga θα μας βοηθήσει να συντονίσουμε καλύτερα την σκέψη μας. Στο διαδίκτυο υπάρχουν επίσης πολλά ηχητικά videos που μαζί με την μουσική συνδυάζουν ήχους από την φύση, όπως βροχή, ή τα κύματα της θάλασσας που προσωπικά το βρίσκω πολύ βοηθητικό.

• Προσοχή
Η Savasana είναι μια μορφή ξεκούρασης και χαλάρωσης, αλλά δεν πρέπει να κοιμηθούμε. Σκοπός μας είναι να ξεκουράσουμε το σώμα και το πνεύμα όσο βρισκόμαστε ξύπνιοι.

Τέλος
Όταν ολοκληρώσουμε τον χρόνο παραμονής μας στην άσκηση:
Μια καλή πρακτική Savasana διαρκεί περίπου από 15 έως 20 λεπτά. Φυσικά μπορούμε να παραμείνουμε για όσο χρόνο εμείς επιθυμούμε. Εφόσον ολοκληρώσουμε τον χρόνο που έχουμε προγραμματίσει, αρχίζουμε να κινούμαστε σιγά σιγά, ξεκινώντας με μικρές κινήσεις στα πόδια, στα χέρια και στο κέντρο του κορμού μας. Δεν σηκωνόμαστε απότομα καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να μας προκαλέσει ζαλάδα.

Εφόσον εξασκούμαστε συχνά και σταθερά, κάποια στιγμή θα τα καταφέρουμε να παραμείνουμε για όσο χρόνο χρειάζεται στην πιο ευεργετική άσκηση της Yoga για το σώμα και το πνεύμα μας. Με τον καιρό θα σηκωνόμαστε από το στρωματάκι μας πιο ξεκούραστοι, πιο ήρεμοι και πιο χαρούμενοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και τις πιο δύσκολες καθημερινές προκλήσεις.

 

Namaste

Salve F.
Yoga Instructor