Δεν είσαι παρά εκείνο στο οποίο σε οδηγεί η βαθιά σου επιθυμία.

Η επιθυμία σου, καθορίζει ανάλογα την θέλησή σου.

Η θέλησή σου, καθορίζει ανάλογα τις πράξεις σου.

Η ακολουθία των πράξεών σου, υφαίνει το πεπρωμένο σου.

Brihasaranyaka Upanishad

Ο Ινδο-Αμερικανός γιατρός, συγγραφέας & φιλόσοφος Deepak Chopra είναι ένας από τους γνωστότερους υποστηρικτές της εναλλακτικής ιατρικής, του διαλογισμού και τις Yoga. H πλούσια συγγραφική του δραστηριότητα αλλά και τα βίντεο του τον έχουν κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο.
Στο κανάλι του στο YouTube “The Chopra Well”, μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις ομιλίες του αλλά και πολύ ενδιαφέροντες ολιγόλεπτους διαλογισμούς που αφορούν όλους, αρχάριους και προχωρημένους.
Πάμε να δούμε τις ενδιαφέρουσες απόψεις του για την Επιτυχία όπως τις έχει περιγράψει στο βιβλίο του «Οι 7 Πνευματικοί Νόμοι της Επιτυχίας».

1. Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ
Καθαρή συνείδηση σημαίνει καθαρή δυνατότητα.
 Για να αντιληφθούμε τον νόμο της καθαρής δυνατότητας που όλοι έχουμε μέσα μας, θα πρέπει πρώτα να έχουμε καθαρή συνείδηση.

Για να έχουμε καθαρή συνείδηση θα πρέπει:
1. Να βρίσκουμε χρόνο κάθε μέρα για να μένουμε σιωπηλοί και απλά να υπάρχουμε. Ο σιωπηλός διαλογισμός θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 2 φορές τη μέρα, για τριάντα περίπου λεπτά το πρωί και το βράδυ.
2. Επικοινωνία με την φύση. Θα πρέπει κάθε ημέρα να περνάμε λίγο χρόνο στην φύση. Μια βόλτα στο βουνό ή στο πάρκο, να αγναντέψουμε την θάλασσα ή να ασχοληθούμε λίγο με τα χώματα στο μπαλκόνι μας, αρκούν.
3. Δεν πρέπει να κρίνουμε τίποτα. Ας αρχίζουμε την ημέρα μας με την φράση «Σήμερα δεν θα κρίνω τίποτα από όσα θα μου συμβούν».
Όσο περισσότερο ερχόμαστε σε επαφή με την ηρεμία και την αληθινή μας φύση, τόσο περισσότερο πλησιάζουμε στο πεδίο της καθαρής δυνατότητας.

 

2. Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ
Μέσα απ’ την προθυμία μας να προσφέρουμε αυτό που οι ίδιοι αναζητάμε, επιτρέπουμε στην αφθονία του σύμπαντος να πλημμυρίσει την ζωή μας.

1. Όπου και αν πηγαίνουμε και όποιον συναντούμε, καλό είναι να του προσφέρουμε ένα δώρο. Ένα καλό λόγο, ένα λουλούδι, μια προσευχή. Έτσι θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία της κυκλοφορίας της χαράς, του πλούτου και της αφθονίας στη ζωή μας και στις ζωές των άλλων.
2. Θα πρέπει επίσης να δεχόμαστε με ευγνωμοσύνη όλα τα δώρα που η ζωή έχει να μας προσφέρει, ακόμα και τα πιο απλά. Ας είμαστε ανοιχτοί στις προσφορές των άλλων όποια μορφή και αν έχουν, καλά λόγια, δώρα, χρήματα, ή ευχών.
3. Διατηρούμε την κυκλοφορία της αφθονίας στην ζωή μας παίρνοντας και δίνοντας πολύτιμα δώρα. Κάθε φορά που θα συναντούμε κάποιον, θα του ευχόμαστε σιωπηλά κάθε ευτυχία, χαρά και ευημερία στη ζωή του.

3. Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΜΑ Ή ΤΗΣ ΑΙΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ
Κάθε δράση μας δημιουργεί μια ροή ενέργειας η οποία επιστρέφει σ’ εμάς με παρόμοια μορφή. Ό,τι σπέρνουμε, εκείνο θερίζουμε.

1. Καλό θα ήταν να παρατηρούμε τις επιλογές που κάνουμε κάθε στιγμή. Ο καλύτερος τρόπος να είμαστε έτοιμοι για το μέλλον είναι να έχουμε πλήρη συνείδηση του παρόντος.
2. Όποτε κάνουμε μια επιλογή, θ’ αναρωτιόμαστε 2 πράγματα:
• «Ποιες είναι οι συνέπειες της επιλογής που κάνουμε;» &
• «Θα φέρει αυτή η επιλογή την ολοκλήρωση και την ευτυχία σε εμάς και σ’ όσους άλλους επηρεάζει;».
3. Εφόσον κάνουμε την επιλογή μας θα ζητήσουμε απ’ την καρδιά μας να μας καθοδηγήσει μ’ ένα μήνυμα άνεσης ή δυσφορίας. Αν αισθανθούμε άνεση την ώρα που την σκεφτόμαστε, τότε μπορούμε να ακολουθήσουμε την επιλογή μας άφοβα. Αυτή η καθοδήγηση θα μας βοηθήσει να κάνουμε ορθές επιλογές, αυθόρμητα και άμεσα, τόσο για το εαυτό μας όσο και για τους γύρω μας.

4. Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ
Όταν ελέγχουμε τις δυνάμεις της αρμονίας, της χαράς και της αγάπης, δημιουργούμε επιτυχία και καλοτυχία με άκοπη προσπάθεια.

1. Θα πρέπει να αποδεχόμαστε τους ανθρώπους, τις καταστάσεις, τις περιστάσεις και τα γεγονότα όπως ακριβώς έρχονται. Κάθε στιγμή είναι έτσι όπως ακριβώς πρέπει να είναι, επειδή όλο το σύμπαν είναι όπως ακριβώς πρέπει να είναι. Αποδεχόμαστε τα γεγονότα έτσι όπως είναι και όχι όπως θα θέλαμε να είναι.
2. Έχοντας αποδεχτεί τα πράγματα όπως έχουν, θα πρέπει να αναλάβουμε την ΕΥΘΥΝΗ για την κατάστασή μας και για όλα τα γεγονότα τα οποία θεωρούμε ως πρόβλημα. Ανάληψη της ευθύνης σημαίνει πως δεν θα κατηγορούμε κανέναν και τίποτα για την παρούσα κατάστασή μας (συμπεριλαμβανόμενου και του εαυτού μου). Θα πρέπει να γνωρίζουμε, πως κάθε πρόβλημα μας είναι μια μοναδική ευκαιρία για να αδράξουμε τη στιγμή και να τη μετατρέψουμε σ’ ένα πολύ μεγαλύτερο όφελος για την εξέλιξη μας.
3. Η συνείδησή μας θα πρέπει να βασίζεται στην ΑΠΟΥΣΙΑ ΑΜΥΝΑΣ. Ας απαλλαγούμε από την ανάγκη να υπερασπιζόμαστε συνέχεια τις απόψεις μας. Δεν υπάρχει ανάγκη να πείσουμε τους άλλους ν’ αποδεχθούν τις ιδέες μας. Αντίθετα πρέπει να είμαστε ανοικτοί σε όλες τις απόψεις.

 

5. Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ
Κάθε πρόθεση και κάθε επιθυμία διαθέτει μηχανισμούς για την πραγματοποίησή της…

1. Κάνουμε έναν κατάλογο όλων των επιθυμιών μας και τον έχουμε μαζί μας όπου κι αν βρεθούμε. Τον διαβάζουμε πριν τον διαλογισμό μας, ή πριν πέσουμε για ύπνο και μόλις ξυπνήσουμε το πρωί.
2. Απελευθερώνουμε αυτόν τον κατάλογο των επιθυμιών μας και τον παραδίδουμε στη μήτρα της δημιουργίας, πιστεύοντας πως όταν τα πράγματα δείχνουν να μην έρχονται όπως τα θέλουμε, υπάρχει κάποιος λόγος και πως το σύμπαν έχει κάνει για εμάς πολύ μεγαλύτερα σχέδια απ’ ότι έχουμε φανταστεί.
3. Υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας να εξασκούμε πάντα την αντίληψη του παρόντος σε όλες μας τις ενέργειες. Δεν επιτρέπουμε στα όποια εμπόδια συναντήσουμε, να καταστρέψουν την ποιότητα της προσοχής μας στην παρούσα στιγμή. Αποδεχόμαστε το παρόν & υλοποιούμε για το μέλλον.

 

6. Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ
Μέσα στην προθυμία μας να μπούμε στο άγνωστο, στο πεδίο όλων των δυνατοτήτων, παραδινόμαστε στο δημιουργικό νου, ο οποίος ενορχηστρώνει το χορό του σύμπαντος.

1. ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗ. Επιτρέπουμε στον εαυτό μας και τους γύρω μας να είναι αυτό που είναι. Δεν επιβάλλουμε τις δικές μας ιδέες σχετικά με το πως θα πρέπει να είναι τα πράγματα, δεν δίνουμε πιεστικές λύσεις σε προβλήματα, δημιουργώντας έτσι νέους περιορισμούς.
2. Θεωρούμε την αβεβαιότητα σαν ένα ουσιαστικό συστατικό των βιωμάτων μας. Όταν αποδεχόμαστε την αβεβαιότητα, οι λύσεις εμφανίζονται αυτόματα. Όσο πιο αβέβαια θα φαίνονται τα πράγματα, τόσο πιο ασφαλής και ελεύθεροι θα πρέπει να αισθανόμαστε.
3. Μπαίνουμε στο πεδίο των απεριόριστων πιθανοτήτων και περιμένουμε όλα τα συναρπαστικά πράγματα που μπορεί να συμβούν όταν παραμένουμε ανοικτοί σε ένα φάσμα άπειρων επιλογών. Έτσι θα απολαύσουμε την περιπέτεια, τη μαγεία, τη διασκέδαση και το μυστήριο της ζωής.

 

7. Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΝΤΑΡΜΑ Η΄ ΤΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
Ο Καθένας μας έχει ένα σκοπό στη ζωή… ένα μοναδικό χάρισμα ή ξεχωριστό ταλέντο για να προσφέρει στους άλλους.

1. Αφιερώνουμε την προσοχή μας στο πνεύμα… στη βαθιά σιγή μέσα στην καρδιά μας.
2. Κάνουμε έναν κατάλογο όλων των ξεχωριστών μας χαρισμάτων. Στη συνέχεια καταγράφουμε όλα όσα μας αρέσει να κάνουμε, εκφράζοντας παράλληλα τα μοναδικά μας χαρίσματα. Όταν εκφράζουμε ανοικτά αυτά τα χαρίσματα τα θέτουμε παράλληλα στην υπηρεσία της ανθρωπότητας και δημιουργούμε αφθονία, τόσο στην ζωή μας όσο και στις ζωές των άλλων.
3. Αναρωτιώμαστε καθημερινά
• «Πώς μπορώ να υπηρετήσω;» ή
• «Πώς μπορώ να βοηθήσω;».
Οι απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα, θα μου επιτρέψουν να βοηθήσω και να εξυπηρετήσω τους συνανθρώπους μου με αγάπη.

Σύμφωνα με τον Deepak Chopra oι Επτά Πνευματικοί Νόμοι της Επιτυχίας είναι οι αρχές που αν τις ακολουθήσουμε, θα μας βοηθήσουν να έχουμε μια πιο χαρούμενη και αποδοτική ζωή και θα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ο,τιδήποτε θελήσουμε.

 

Πηγή: «The Seven Spiritual Laws of Success», Deepak Chopra,
New World Library and Amber-Allen Publishing.