Καινούργιος χρόνος σημαίνει για όλους 365 ημέρες για νέους στόχους, νέες ελπίδες και σχέδια.
Είναι όμως πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πως για να φέρουμε το ΝΕΟ και το ΚΑΛΟ στην ζωή μας πρέπει πρώτα από όλα να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε εμείς.

Η «αλλαγή» δεν είναι ποτέ μια εύκολη υπόθεση. Αρκεί όμως να το θέλουμε πραγματικά και να μείνουμε πιστοί στις υποσχέσεις που δίνουμε στον εαυτό μας στην αρχή του χρόνου.

1. Επανεκκίνηση. Πριν ξεκινήσουμε να βάζουμε τους νέους μας στόχους καλό θα ήταν να κάνουμε ένα βήμα πιο πίσω και να καταγράψουμε ποιά είναι τα θετικά μας πλεονεκτήματα και που υστερούμε. Βάζουμε λοιπόν ως στόχο σε πρώτη φάση να δουλέψουμε πάνω στα μειονεκτήματα που εμείς θεωρούμε ότι μπορούμε να τα βελτιώσουμε.

2. Βρίσκουμε μια συγκεκριμένη δεξιότητα, που πάντα θέλαμε να βελτιώσουμε και που θα μας βοηθήσει να πάμε μπροστά και της αφιερώνουμε χρόνο. Δεν είναι δύσκολο. Αν για παράδειγμά θα θέλαμε να μιλάμε άλλη μια γλώσσα, -εφόσον αυτή η δεξιότητα θα μας βοηθήσει στο μέλλον-, και αφιερώνουμε έστω μισή ώρα την ημέρα. Κανείς δεν είναι ποτέ πολύ μεγάλος σε ηλικία ή πολύ μικρός για να μάθει καινούργια πράγματα.

3. Ξεχνάμε το παρελθόν. Έχουμε πολύ μέλλον μπροστά και καλό είναι να θυμόμαστε μόνο τα «καλά του παρελθόντος». Δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι από το παρελθόν. Μπορούμε όμως να θέσουμε τις βάσεις και ένα καινούργιο μέλλον. Μόνο έτσι μπορούμε να πάμε μπροστά.

4. Όταν βάλουμε τους στόχους μας τους τεμαχίζουμε σε μικρά κομμάτια. Είναι πιο εύκολο να πετύχουμε κατακτώντας μικρά βήματα, κάθε φορά. Έτσι δεν θα απογοητευτούμε αν αυτό που βάλαμε στο μυαλό μας πάρει περισσότερο χρόνο από αυτό που είχαμε υπολογίσει στην αρχή. Σταδιακά και με υπομονή μπορούμε να φτάσουμε εκεί που είχαμε υπολογίσει αρχικά.

5. Σταματάμε να ασχολούμαστε με οτιδήποτε δεν μας φέρνει θετική ενέργεια. Οι τοξικοί άνθρωποι και οι τοξικές καταστάσεις δεν μας βοηθούν να κοιτάξουμε μπροστά. Καλό θα ήταν να απομακρυνθούμε. Δεν λέμε να μην ξαναμιλήσουμε με την κολλητή μας… αλλά καλό θα ήταν να κάνουμε περισσότερο παρέα με άτομα που θεωρούμε ότι μας κάνουν «καλό».

6. Δεν πειράζει αν βρίσκουμε εμπόδια στον δρόμο μας. Τα εμπόδια μας κάνουν πιο έξυπνους και πιο δυνατούς, γιατί μας αναγκάζουν να δράσουμε πιο οργανωμένα για να φτάσουμε στον προορισμό μας.

7. Σταματάμε να παραπονιόμαστε για όλους και για όλα. Αν έχουμε την υγεία μας, ένα σπίτι να μείνουμε και ένα πιάτο φαγητό και τους αγαπημένους μας δίπλα μας ήδη ανήκουμε στους υπερ-τυχερούς αυτού του πλανήτη.

8. Βρισκόμαστε όλοι σε φάση μοναξιάς, αλλά μήπως να εκμεταλλευτούμε αυτόν τον χρόνο για να κάνουμε πράγματα που είχαμε αμελήσει; Μπορούμε να ξεκινήσουμε το διάβασμα, ή την γυμναστική ή κάποιο χόμπι που πάντα δεν βρίσκαμε τον χρόνο.

9. Δεν ξεχνάμε ποτέ την άθληση και την καλή διατροφή. Η καλή διατροφή μας κάνει εξυπνότερους και η άθληση πιο δυνατούς.

10. Καταγράφουμε σε ένα χαρτί όλα όσα θέλουμε να κατακτήσουμε την νέα χρονιά. Έτσι αν ξεχαστούμε κατά την διάρκεια της χρονιάς, επανερχόμαστε και ξανακοιτάμε το χαρτί μας. Μπορούμε να κάνουμε διορθώσεις και να επανέλθουμε, θυμίζοντάς μας ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Και τελευταίο και πιο σημαντικό για την καινούργια χρόνια είναι να μην ξεχνάμε ποτέ τα εξής:
Είμαστε μοναδικοί. Κανένας δεν μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα από εμάς.

• Αγαπάμε τον εαυτό μας πιο πολύ από οτιδήποτε άλλο & τον φροντίζουμε.

• Αφιερώνουμε χρόνο μόνο σε ότι μας κάνει να νιώθουμε καλά & ευτυχισμένοι.

Salve F.