Πιστεύω πως δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν του αρέσει η θάλασσα και το κολύμπι. Μπορεί κάποιοι να την φοβούνται, αλλά είμαι σίγουρη ότι οι καλύτερες αναμνήσεις μας προέρχονται από τα καλοκαίρια στην θάλασσα, τις βουτιές και την ανεμελιά.

Λόγω καλοκαιριού, είναι ευκαιρία να επανεξετάσουμε την περίπτωση να συνεχίσουμε αυτή την super άσκηση και τον χειμώνα, καθώς έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για την υγεία μας, αλλά και για την συνολική μας εμφάνιση.

Απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ακόμα και αν είμαστε 90 ετών… αλλά και σε όλες τις φυσικές καταστάσεις. Είτε είμαστε πολύ γυμνασμένοι είτε όχι, το κολύμπι είναι η ιδανική άσκηση. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι πιο ψαγμένοι, συγκρίνουν τις 12 εβδομάδες κολύμβησης με 12 εβδομάδες καθημερινής yoga, τόσο για τα ψυχικά οφέλη όσο και για τα σωματικά. 

 

Πάμε να δούμε τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να το εντάξουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα, χειμώνα-καλοκαίρι.

Υπέροχο γυμνασμένο κορμί
Το κολύμπι γυμνάζει χωρίς τραυματισμούς ολόκληρο το σώμα και φυσικά εμπεριέχει και τα τρία στοιχεία σωματικής άσκησης που συνιστώνται για ένα υγιές και γυμνασμένο κορμί: αντοχή, δύναμη και ευελιξία. Μια ώρα έντονης κολύμβησης μπορούμε να κάψουμε 715 θερμίδες, ενώ στο τρέξιμο το  ίδιο χρονικό διάστημα με μικρή ταχύτητα μπορούμε να κάψουμε 606 θερμίδες. Κολυμπώντας αυξάνουμε τους καρδιακούς παλμούς, δυναμώνουμε κατά πολύ τους πνεύμονες, τονώνουμε τους μυς, χτίζουμε δύναμη & αντοχή. 

Κατάλληλο για ανθρώπους που έχουν μυοσκελετικά προβλήματα
Το κολύμπι είναι ιδανικό για ανθρώπους που υποφέρουν από αρθρίτιδα, βλάβη από αναπηρία και τραυματισμούς καθώς η στήριξη και η άνωση που προσφέρει το νερό βοηθά στην μείωση του σωματικού περιορισμού, την δυσκαμψία και τους πόνους στις αρθρώσεις. Είναι λοιπόν ιδανικό και σε περιόδους ανάρρωσης.

 

Ιδανική άσκηση σε όσους υποφέρουν από Άσμα.
Η κολύμβηση σε ανοικτούς χώρους, είναι η καλύτερη άσκηση για ανθρώπους που υποφέρουν από άσθμα, καθώς η υγρασία του νερού αντικαθιστά την υγρασία που αποβάλλεται κατά την έντονη αναπνοή, και το κράτημα της αναπνοής γυμνάζει τους πνεύμονες βοηθώντας κατά πολύ.

 

Βελτίωση της ψυχικής μας υγείας
Το νερό είναι απολύτως χαλαρωτικό και έτσι αισθανόμαστε λιγότερο αγχωμένοι. Στην πραγματικότητα η τακτική άσκηση βοηθά στην μείωση του στρες και της κατάθλιψης. Όπως έχουμε ξαναπεί όταν ασκούμαστε τακτικά μειώνουμε φυσικά την κορτιζόλη και την αδρεναλίνη και ανεβάζουμε την ορμόνη της καλής διάθεσης, δηλαδή την ενδορφίνη. Έτσι έχουμε την πιο φυσική ενίσχυση της διάθεσης.

 

Επιβράδυνση της γήρανσης
Καθώς κολυμπάμε βελτιώνουμε το οξυγόνο και την ροή του αίματος στον εγκέφαλο, αυξάνουμε την μυϊκή μάζα και μειώνουμε την αρτηριακή πίεση, άρα η τακτική άσκηση στο νερό καθυστερεί κατά πολύ την γήρανση στο σώμα.

 

Αύξηση της νοημοσύνης
Η τακτική άσκηση μειώνει τις φλεγμονές στον εγκέφαλο και βοηθά στην ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Έρευνες που έχουν γίνει σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού, δείχνουν ότι η τακτική κολύμβηση αυξάνει τα επίπεδα νοημοσύνης, βελτιώνει την λειτουργία της μνήμης και την ικανότητα του εγκεφάλου να σκέφτεται πιο αποτελεσματικά.

 

Αυτοπεποίθηση στο full
H κολύμβηση είναι ένα από τα αθλήματα που αυξάνει στην εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Αν έχουμε εμπιστοσύνη στο νερό, είτε στην θάλασσα είτε στην πισίνα, τότε βγαίνοντας στην ξηρά, έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και βελτίωση των ικανοτήτων μας στην επίτευξη στόχων.

 

Οδηγίες ασφαλούς κολύμβησης:

  • Σε περίπτωση που δεν ξέρουμε καθόλου κολύμπι, καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε μαθήματα με κάποιον δάσκαλο πριν αρχίσουμε να ανοιγόμαστε στις πισίνες ή στην ανοικτή θάλασσα.
  • Επίσης αν ξέρουμε κολύμπι αλλά φοβόμαστε λίγο την θάλασσα, μπορούμε πάντα να κάνουμε προπονήσεις στα ρηχά μέχρι να αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη στο νερό.
  • Πριν ξεκινήσουμε την προπόνηση φροντίζουμε να είμαστε καλά ενυδατωμένοι. Ακόμα και αν μας ξεγελάει η δροσιά του νερού, δεν ξεχνάμε ποτέ το νερό. Αν είμαστε αφυδατωμένοι μπορεί να νοιώσουμε ζαλάδα ενώ βρισκόμαστε στα βαθιά.
  • Δεν κάνουμε ποτέ κολύμπι αν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ.
  • Αν κάνουμε προπόνηση σε ανοικτή θάλασσα προτιμάμε τις πρώτες πρωινές ώρες έως τις 11.00 ή μετά τις 16.00.
  • Στην θάλασσα δεν ξεχνάμε ποτέ το αντιηλιακό μας, ακόμα και αν είναι νωρίς το πρωί, ώστε να προφυλάξουμε το δέρμα μας από την ακτινοβολία του ήλιου.

Η κολύμβηση είναι η καλύτερη άσκηση για το σώμα και το μυαλό μας, και αν το καλοσκεφτούμε, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι το μαγιό μας. Ξεκινάμε με προπονήσεις 20-30 λεπτών και αυξάνουμε σιγά-σιγά τον χρόνο μας ανάλογα με την σωματική μας κατάσταση.

Και δεν ξεχνάμε πως, σε ότι και αν κάνουμε καλό είναι να το βλέπουμε ως διασκέδαση!  

Salve F.