Ξέρω ότι δεν είναι καιρός για να μιλήσουμε για αυτό, αλλά είμαι σίγουρη ότι ένα από τα πράγματα που μας έχει πραγματικά λείψει αυτή την περίεργη περίοδο που διανύουμε, είναι μια απλή αγκαλιά.

Συνήθως αγκαλιάζουμε όταν είμαστε χαρούμενοι ή λυπημένοι και το κάνουμε αυτό όχι μόνο για να νιώσει κάποιος άλλος καλύτερα, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι μια απλή αγκαλιά μας χαρίζει ευτυχία και μας κάνει να νιώθουμε πιο υγιείς.

Στην πραγματικότητα η αγκαλιά έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας αλλά και για την υγεία των κοντινών μας ανθρώπων, αλλά το βασικότερο είναι ότι μας ζεσταίνει την καρδιά και μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα.

Πάμε να δούμε τα οφέλη: 

1. Μια αγκαλιά μπορεί να μας κάνει περισσότερο ευτυχισμένους.
Όταν αγκαλιάζουμε, ακουμπάμε ή καθόμαστε κοντά σε κάποιον το σώμα μας παράγει μια χημική ουσία που ονομάζεται οξυτοκίνη.
Η ορμόνη αυτή  προκαλεί μείωση της αρτηριακής πίεσης και της ορμόνης του στρες (κορτιζόλη), οπότε μπορούμε να μιλήσουμε για την ορμόνη της ευτυχίας.

2. Αντίο στρές.
Η κορτιζόλη σχετίζεται με το άγχος, και όλοι γνωρίζουμε πόσο κακό κάνει το στρες στην συνολική μας υγεία. Το  σημαντικότερο μειονέκτημα του στρές είναι ότι καταστρέφει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η οξυτοκίνη που αυξάνεται με την αγκαλιά, αντίθετα διώχνει το στρες και μας κάνει πιο ευτυχισμένους. Επίσης αυξάνει την διαδικασία επούλωσης των πληγών αλλά και των δύσκολών ερεθισμάτων. Έτσι κάθε φορά που αγκαλιάζουμε έναν φίλο, ή έναν συγγενή μας όχι μόνο τον βοηθάμε συνολικά, αλλά βοηθάμε και τον εαυτό μας για να αισθανόμαστε συνολικά καλύτερα εφόσον δίνουμε και παίρνουμε υποστήριξη και ανακούφιση.

3. Διώχνει το αίσθημα την μοναξιάς και βοηθά στην κατάθλιψη.
Την περίοδο που διανύουμε τα συναισθήματα της μοναξιάς & της απομόνωσης είναι πολύ έντονα λόγω της μειωμένης κοινωνικής επαφής.
Μια αγκαλιά αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης και σεροτονίνης στο σώμα, ορμόνες που βοηθούν στην ενίσχυση της διάθεσης και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

4. Μείωση των πόνων
Θυμάστε όταν είμασταν μικροί που όταν αρρωσταίναμε η μητέρα μας μας χάιδευε ή μας αγκάλιαζε ώστε να πάρει τον πόνο μακριά; Αρκετές έρευνες που έχουν γίνει στο εξωτερικό υποστηρίζουν ότι οι αγκαλιές και τα χάδια, δηλαδή η ανθρώπινη επαφή, βοηθούν στην μείωση του πόνου, καθώς χαλαρώνουν τους μύες και την ένταση και απελευθερώνουν ενδορφίνες που βοηθούν στην μείωση των πόνων.

5. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η μείωση του στρες έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της αρτηριακής πίεσης και της ρύθμισης του καρδιακού ρυθμού. Όλα αυτά μαζί συν την ορμόνη της ευτυχίας,  μειώνουν κατά πολύ τις πιθανότητες ενός ατόμου να αρρωστήσει.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, αν αισθανόμαστε μόνοι ή πονάμε ή απλώς έχουμε ανάγκη να βιώσουμε μια ευτυχισμένη στιγμή καλό θα ήταν να αγκαλιάσουμε τον πιο κοντινό μας άνθρωπο, καθώς κι εμείς θα νιώσουμε καλύτερα αλλά θα βοηθήσουμε και τον άνθρωπό μας να νιώσει καλύτερα.
Αγκαλιάζουμε όσο περισσότερο γίνεται για να επωφεληθούμε από τα οφέλη στο σώμα μας αλλά και το μυαλό μας.

Το μόνο που χρειάζεται είναι μια απλή αγκαλά.

Salve F.
Yoga Instructor