Όταν ακούμε για λάδι καρύδας μάς έρχεται πάντα στο μυαλό κάτι σε μπισκότο. Κι όμως το θαυματουργό βρώσιμο υλικό είναι ιδανικό για την ενυδάτωση της επιδερμίδας, τη θεραπεία της ακμής, ενώ είναι αντιμικροβιακό, καταπολεμά τα σημάδια της γήρανσης του δέρματος και βοηθά στα ηλιακά εγκαύματα.

Είναι το πιο οικονομικό καλλυντικό που θα έχετε ποτέ στη διάθεσή σας. Απλά επενδύστε σε ένα καλό βιολογικό λάδι καρύδας.

Πάμε να δούμε πώς μπορεί να μας βοηθήσει στο πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά.

Πρόσωπο:

Κρέμα ματιών
Εάν έχουμε λεπτές ρυτίδες γύρω από τα μάτια ή αντιμετωπίζουμε ξηρότητα χρησιμοποιούμε το λάδι καρύδας ως νυχτερινή περιποίηση. Τοποθετούμε μικρή ποσότητα γύρω από τα μάτια και με ελαφριές πιέσεις το βοηθάμε να απορροφηθεί. Αν το χρησιμοποιούμε καιρό θα δούμε τις ρυτίδες να μαλακώνουν και μια γενικότερη αναζωογόνηση στην περιοχή των ματιών.
Προσοχή δεν το χρησιμοποιούμε το πρωί κάτω από το μακιγιάζ καθώς αφήνει λιπαρότητα.

Μεταξένια χείλη
Φτιάχνουμε ένα scrub απολέπισης & ενυδάτωσης χειλιών. Σε ένα μικρό βαζάκι τοποθετούμε μια κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας (όχι λιωμένο) και ένα κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη. Το τοποθετούμε στα χείλη και κάνουμε ένα ελαφρύ μασάζ. Το αφαιρούμε με ένα βαμβάκι βρεγμένο με νερό.
Τα χείλη μας θα γίνουν ενυδατωμένα και απαλά.

Σκασμένα χείλη;
Λίγο λάδι καρύδας πάνω στα αφυδατωμένα και σκασμένα χείλη μας θα τα επαναφέρει στη φυσική τους κατάσταση.

Καθαρισμός προσώπου & ματιών
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λάδι καρύδας για να αφαιρέσουμε το μακιγιάζ από το πρόσωπο, τα χείλη και τα μάτια, καθώς, αφήνει την επιδερμίδα ενυδατωμένη και είναι αντιβακτηριακό, αντιμυκητιακό αφαιρεί ακόμα και την αδιάβροχη μάσκαρα.
Απλώς το βάζουμε στο πρόσωπο, στον λαιμό και στα μάτια, και με απαλές κυκλικές κινήσεις κάνουμε ένα ελαφρύ μασάζ. Βρέχουμε ένα βαμβάκι με νερό και αφαιρούμε όλα τα υπολείμματα. Κάνουμε το ίδιο και για τα μάτια μας.
Αν δεν μας αρέσει η λιπαρή υφή που αφήνει, μπορούμε να το ξεπλύνουμε με νερό. Ταμπονάρουμε ελαφριά με μια καθαρή πετσέτα.

Μάσκα προσώπου για βαθιά ενυδάτωση
Χρησιμοποιούμε μια κουταλιά της σούπας λειωμένο λάδι καρύδας (για ενυδάτωση), μια κουταλιά της σούπας χυμό από πορτοκάλι (για λάμψη), και μια κουταλιά της σούπας μέλι (βοηθά στις φλεγμονές). Τα ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε στο πρόσωπό μας για 15 λεπτά τουλάχιστον.

Φροντίδα δοντιών & Ούλων
Μιας και το λάδι καρύδας είναι αντιμυκητιακό καταλαβαίνουμε ότι αν χρησιμοποιηθεί ως στοματικό διάλυμα καταστρέφει τα μικρόβια που προκαλούν ουλίτιδα & γενικά βελτιώνει τη στοματική υγιεινή. Εννοείται ότι δεν παραλείπουμε την καθημερινή ρουτίνα καθαρισμού των δοντιών μετά από τη χρήση του λαδιού.

Σώμα:

Ξηρά χέρια;
Αντί για κρέμα χεριών το λάδι καρύδας κάνει θαύματα και στα ξηρά χέρια.
Χρησιμοποιούμε μικρή ποσότητα στο πάνω μέρος των χεριών και κάνουμε ελαφρύ μασάζ μέχρι να απορροφηθεί τελείως.

Ξύρισμα ποδιών
Αντί για αφρόλουτρο ή κρέμα ξυρίσματος δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε λάδι καρύδας για το ξύρισμα. Εκτός του ότι αφήνει το δέρμα τέλεια ενυδατωμένο και απορροφά τις κοκκινίλες, μυρίζει και πραγματικά υπέροχα.

Ενυδατικό λάδι για το σώμα
Εννοείται ότι το χρησιμοποιούμε σε όλο το σώμα ως λάδι ενυδάτωσης.
Περιποιείται το δέρμα αφήνοντάς το ενυδατωμένο, απαλό, γυαλιστερό και μυρίζει υπέροχα.

Scrub σώματος
Χρησιμοποιούμε μισό φλυτζάνι λάδι καρύδας, μια κουταλιά της σούπας χονδρό αλάτι και λίγο αιθέριο έλαιο (όποια μυρωδιά προτιμάμε). Τα ανακατεύουμε και απλώνουμε σε όλο το σώμα. Με ελαφριές κυκλικές κινήσεις κάνουμε μασάζ από κάτω προς τα πάνω για περίπου 10 λεπτά και ξεπλένουμε με νερό να φύγουν τα υπολείμματα του αλατιού.

Καταπραΰνει το έκζεμα
Αν έχουμε έκζεμα και προτιμούμε μια φυσική επιλογή, το λάδι καρύδας καταπραΰνει τη φλεγμονή, τη φαγούρα, την ξηρότητα και με τη συχνή χρήση βελτιώνει το πρόβλημα. Προσοχή… είναι φυσικό προϊόν και χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνο και υπομονή.

Μαλλιά:

Βαθιά ενυδάτωση
Το λάδι καρύδας διεισδύει μέσα στην τρίχα και την ενυδατώνει βαθιά. Χρησιμοποιούμε μια μικρή ποσότητα τη νύχτα στα μαλλιά μας. Κάνουμε ελαφρύ μασάζ σε όλο το μήκος των μαλλιών. Βάζουμε μια πετσέτα πάνω στο μαξιλάρι και πέφτουμε για ύπνο. Λουζόμαστε το πρωί και τα αφήνουμε να στεγνώσουν φυσικά και θα έχουμε τα πιο λαμπερά μαλλιά.

Γρήγορη μάσκα μαλλιών
Βάζουμε μια γενναία ποσότητα στα μαλλιά μας και κάνουμε ελαφρύ μασάζ από τις ρίζες έως τις άκρες. Καλύπτουμε με μεμβράνη τροφίμων όλο το κεφάλι και περιμένουμε για 60 λεπτά. Λουζόμαστε κανονικά.

Λύση για φριζαρισμένα μαλλιά
Μια γρήγορη λύση για φριζαρισμένες άκρες είναι να βάλουμε λίγο λάδι καρύδας στα χέρια μας και να περάσουμε με τα δάχτυλά μας μόνο τις άκρες. Δεν το ξεπλένουμε. Το αφήνουμε πάνω στα μαλλιά για λείες & λαμπερές άκρες.

Πιτυρίδα;
Αν κάνουμε λίγο μασάζ με λάδι καρύδας στο τριχωτό της κεφαλής, περίπου για 30 λεπτά, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την απολέπιση και τον κνησμό που μας προκαλεί η πιτυρίδα.