Μετά το αντηλιακό, το αμέσως επόμενο πιο «δημοφιλές» προϊόν αντιγήρανσης παγκοσμίως, είναι η ρετινόλη. Τι την κάνει όμως τόσο ξεχωριστή και γιατί πρέπει να αποτελεί το πιο σημαντικό κομμάτι της καθημερινής ρουτίνας περιποίησής μας;

Στην ουσία, η ρετινόλη ανήκει στην κατηγορία των συστατικών που είναι γνωστά ως ρετινοειδή, τα οποία προέρχονται από τη βιταμίνη Α. Η ρετινόλη λειτουργεί για να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και να επιταχύνει τον κύκλο αναγέννησης του δέρματος, εξομαλύνοντας τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες και εξασθενίζοντας σημάδια ακμής και ορισμένες βλάβες που προκαλεί στην επιδερμίδα η έκθεση στον ήλιο όπως οι κηλίδες. 

Καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε την χρήση ρετινόλης από τα 30 προληπτικά ή και νωρίτερα καθώς αν την χρησιμοποιούμε με ευλάβεια θα έχουμε ένα δέρμα πιο σφριγηλό, με λιγότερες ρυτίδες και με ομοιόμορφο τόνο και στα βαθιά γεράματα.

Υπάρχουν διάφορα είδη ρετινόλης, που χρησιμοποιούν πολλές εταιρείες καλλυντικών σε μορφή κρέμας ή ορού, αλλά η πιο ισχυρή είναι η Τρετοΐνη που βρίσκεται σε απλές κρέμες φαρμακείου που χρησιμοποιούνται και για την αντιμετώπιση της ακμής.

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες από εμάς την εγκαταλείπουμε από τις πρώτες εφαρμογές καθώς στην αρχή μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα ή ξεφλούδισμα. Αλλά αυτό είναι μια παροδική παρενέργεια καθώς η ρετινόλη λειτουργεί σε πιο βαθύ στρώμα μέσα στο δέρμα και μόλις η επιδερμίδα μας συνηθίσει το συστατικό τα συμπτώματα ερεθισμού υποχωρούν συνήθως μετά από 2 εβδομάδες χρήσης, καθώς είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος ακόμα και τα πιο ευαίσθητα.

Aποφεύγουμε την ρετινόλη μόνο αν πάσχουμε από πιο ειδικές δερματικές παθήσεις όπως έκζεμα, ή ψωρίαση και για αυτό θα πρέπει να ρωτήσουμε τον δερματολόγο μας.

Που, πως & πόσο?
• Την ρετινόλη την χρησιμοποιούμε ΜΟΝΟ το βράδυ μετά τον καθαρισμό της επιδερμίδας μας και πριν την ενυδάτωση. Δεν την χρησιμοποιούμε ποτέ γύρω από τα μάτια, μόνο στις μεγάλες περιοχές. Μέτωπο, πηγούνι, μάγουλα.

• Μπορούμε να την προσθέσουμε μέσα στην βραδινή μας κρέμα ή απευθείας στο δέρμα. Απλώνουμε μια μικρή ποσότητα σε όλο το πρόσωπο αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών, και μετά χρησιμοποιούμε κανονικά την βραδινή μας κρέμα. Προσοχή δεν την συνδυάζουμε με κρέμες που κάνουν απολέπιση. Καλύτερα με μια καλή ενυδατική κρέμα ή κρέμα που περιέχει υαλουρονικό οξύ για τις μεγαλύτερες ηλικίες.

• Για τον πρώτο καιρό ξεκινάμε με εφαρμογή 2 φορές την εβδομάδα. Εφόσον περάσουν 2 εβδομάδες μπορούμε να αυξήσουμε σταδιακά σε 3 και μετά σε 4 και ούτω καθεξής.

• Ιδανικότερα χρησιμοποιούμε την ρετινόλη κατά τους χειμερινούς μήνες και μετά κάνουμε ένα διάλλειμα 3-4 μηνών, προτιμότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μετά το διάλλειμα επαναλαμβάνουμε την χρήση της.

• Δεν ξεχνάμε ποτέ την αντηλιακή μας κρέμα το πρωί, καθώς το δέρμα μας θα είναι κάπως πιο ευαίσθητο στον ήλιο.

• Επίσης το πρωί, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βιταμίνη C ή κρέμα που την περιέχει, καθώς έτσι θα αυξήσουμε την λάμψη μας αλλά ποτέ χωρίς αντηλιακό.

• Σημαντικές διαφορές στην επιδερμίδα θα δούμε μετά τον δεύτερο μήνα. Επομένως θα πρέπει να έχουμε υπομονή με την χρήση της, ιδιαίτερα αν υπάρχουν δερματικά προβλήματα τα οποία προσπαθούμε να διορθώσουμε.