Τι σημαίνει αδειάζω το μυαλό και εστιάζω στο παρόν;

Τι να σημαίνει άραγε αυτή η λέξη μου ακούμε τελευταία τόσο πολύ; Mindful, δεν σημαίνει ότι έχουμε ένα κεφάλι γεμάτο με σκέψεις για το παρελθόν ή το μέλλον, κάτι που συνήθως μας προκαλεί τεράστιο άγχος, αλλά ακριβώς το αντίθετο.
Mindfulness ή αλλιώς ενσυνείδηση, είναι να βρισκόμαστε στο παρόν σε κάθε πράγμα που κάνουμε. Να εστιάζουμε την προσοχή μας μόνο σε αυτό που συμβαίνει τώρα. Έτσι θα μπορούμε να βιώσουμε & να χαρούμε κάθε στιγμή της ημέρας.

Μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, αλλά πόσες φορές την ημέρα σκεφτόμαστε να χαλαρώσουμε, έστω για πέντε λεπτά, και στο τέλος καταλήγουμε με λίστες πραγμάτων που έχουμε μπροστά μας να κάνουμε ή με άγχος γιατί κάτι μας ξέφυγε μέσα στην ημέρα;
Το μυαλό έχει πάντα την ιδιότητα να ξεφεύγει όπου θέλει αυτό, και σύντομα βρισκόμαστε στη θέση «το κορμί εδώ», αλλά το μυαλό να έχει ταξιδέψει σε χίλια μέρη. 

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να «εκπαιδεύσουμε» το μυαλό μας, με την απλή «άσκηση της προσοχής», ώστε να του προσφέρουμε ηρεμία και δύναμη να χαρεί κάθε λεπτομέρεια που μας περιβάλλει, και να μπορούμε μέσα στην ημέρα να ωφελήσουμε τους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας.

Τι μας προσφέρουν οι ασκήσεις ενσυνείδησης; Μα φυσικά όλα τα οφέλη του διαλογισμού, όπως:
• Μείωση του άγχους
• Μείωση της κατάθλιψης
• Μεγαλύτερη προσοχή σε ό,τι κάνουμε
• Βελτίωση των σχέσεων με την οικογένεια και τους φίλους
• Μεγαλύτερη και καλύτερη απόδοση στην εργασία
• Απλές λύσεις σε προβλήματα που μας βασανίζουν καιρό

Πώς θα εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλο να είναι Mindful:
Ασκήσεις αναπνοών για 5 λεπτά. Καθόμαστε αναπαυτικά, με τον κορμό μας όρθιο, και παίρνουμε βαθιές ανάσες για 5 λεπτά. Προσπαθούμε όσο αναπνέουμε να μην σκεφτόμαστε τίποτα. Αν έρχονται σκέψεις τις αφήνουμε να περάσουν σαν να μην μας αφορούν.

Περπάτημα σε εξωτερικούς χώρους. Καθιερώνουμε το περπάτημα, έστω για 15 λεπτά την ημέρα, σε εξωτερικούς χώρους, προσπαθώντας να προσέχουμε κάθε τι που συμβαίνει γύρω μας. Διώχνουμε τις σκέψεις και επικεντρωνόμαστε στα χρώματα που βλέπουμε, στους ήχους που ακούμε και σε κάθε εξωτερικό ερέθισμα.

Δίνουμε σημασία σε κάθε εργασία που κάνουμε. Σε κάθε τι που κάνουμε συγκεντρωνόμαστε σαν να είναι η πιο σημαντική δουλειά του κόσμου… Δεν σκεφτόμαστε τίποτα άλλο παρά μόνο πώς θα εκτελέσουμε πιο αποτελεσματικά την εργασία που αναλάβαμε. Είτε αυτό αφορά το πλύσιμο των πιάτων ή μια εργασία που πρέπει να παραδώσουμε για τη δουλειά. Δεν σκεφτόμαστε τίποτα άλλο.

Ακούμε με συγκέντρωση και την παραμικρή λεπτομέρεια σε μια συζήτηση. Είτε μας μιλάει ένα μικρό παιδί, είτε το αφεντικό μας ακούμε σαν να είναι το σημαντικότερο πράγμα που θα ακούσουμε σήμερα. Απλώς ακούμε, δεν κρίνουμε. 

Δίνουμε σημασία και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Η γεύση, οι μυρωδιές και η ακοή είναι πολύ σημαντικά για την ηρεμία και τον εγκέφαλό μας, αλλά πολλές φορές δεν τους δίνουμε καμιά σημασία. Έτσι, δεν αντιλαμβανόμαστε τη γεύση στο φαγητό μας, δεν θυμόμαστε μυρωδιές ή δεν ακούμε ένα ωραίο τραγούδι ή το κελάϊδισμα ενός πουλιού. Μια ωραία γεύση, μια χαρακτηριστική μυρωδιά ή μια μελωδία θα μας ηρεμήσουν και θα μας κάνουν να αισθανθούμε πολύ όμορφα όταν τις επαναφέρουμε στο μυαλό μας.

Ευγνωμοσύνη. Θα νιώσουμε πολύ καλύτερα αν κάθε μέρα ευχαριστούμε για κάτι που νιώθουμε ευγνωμοσύνη. Ευχαριστούμε, για την υγεία μας, την οικογένειά μας, τη δουλειά μας ή ότι άλλο μας γεμίζει χαρά αυτή την στιγμή Όχι αρνητικές σκέψεις.

Διαλογισμός. Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα είδος διαλογισμού. Αλλά για τους πιο προχωρημένους υπάρχουν διάφορα είδη διαλογισμού, είτε με μουσική, είτε με καθοδήγηση που αν τον ασκήσουμε συστηματικά θα βιώσουμε όλα τα παραπάνω οφέλη.

Ζω Mindfulness σημαίνει να ζω και να χαίρομαι το εδώ και το τώρα. Αξίζει κάθε προσπάθεια. 

Salve
Yoga Instructor