Tα λαμπερά πλούσια μαλλιά είναι το όνειρο κάθε γυναίκας. Και όπως κάθε σημείο του σώματός μας, έτσι και αυτά χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση και φροντίδα. Τι λένε όμως οι ειδικοί για την φροντίδα τους;
Πάμε να δούμε βήμα-βήμα μερικά tips.
Κάθε πότε λουζόμαστε;
Η καθεμία από εμάς έχει διαφορετικές ανάγκες. Αν έχουμε πολύ λιπαρά μαλλιά για παράδειγμα, αγοράζουμε ένα πολύ ήπιο σαμπουάν που να μπορούμε με ασφάλεια να το χρησιμοποιούμε κάθε ημέρα χωρίς να τα βαραίνει. Αντίθετα, αν έχουμε ξηρά μαλλιά βρίσκουμε ένα ενυδατικό σαμπουάν και μπορούμε να λουζόμαστε ανά 2 ή 3 ημέρες.
Αν όμως ζούμε σε πόλη με πολλή ρύπανση ή ασκούμαστε καθημερινά, και υπάρχει ανάγκη για καθημερινό λούσιμο, ένα καλής ποιότητας ήπιο σαμπουάν μπορεί να ωφελήσει και τα ξηρά μαλλιά.
Κρύο ή ζεστό νερό;
Το κρύο νερό είναι σαφώς καλύτερο για τα μαλλιά, καθώς κλειδώνει τα θρεπτικά συστατικά του σαμπουάν και του conditioner στην τρίχα και τα κάνει λεία & μαλακά. Όταν λέμε κρύο δεν εννοούμε παγάκι αλλά λίγο πιο κρύο από την θερμοκρασία δωματίου. To ζεστό νερό ανοίγει τους πόρους τις τρίχας και της επιδερμίδας και μπορεί να βλάψει τα μαλλιά μας. Αν δεν αντέχουμε το κρύο νερό λουζόμαστε κανονικά και κάνουμε το τελευταίο ξέβγαλμα με κρύο νερό.
Μάσκα μαλλιών κάθε πότε;
Μια φορά την εβδομάδα χρησιμοποιούμε οπωσδήποτε μάσκα μαλλιών. Αν τα μαλλιά μας είναι ξηρά ή έχουν υποστεί τεχνική επεξεργασία (π.χ βαμμένα) μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σαν conditioner μετά από κάθε λούσιμο. Δεν τοποθετούμε την μάσκα μαλλιών ποτέ στην ρίζα μας.
Κάθε πότε αλλάζουμε το σαμπουάν μας;
Υπάρχει η άποψη να αλλάζουμε το σαμπουάν μας συχνά. Αλλά οι ειδικοί επιμένουν. Αν βρούμε αυτό που ταιριάζει στο δικό μας τύπο μαλλιών δεν χρειάζεται να το αλλάζουμε συνέχεια.
Μπορούμε να χρησιμοποιούμε σαμπουάν & conditioner άλλης εταιρείας;
Καλό θα είναι να χρησιμοποιούμε προϊόντα από την ίδια εταιρεία, καθώς το ένα συμπληρώνει το άλλο και γενικότερα κάθε brand ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία στα συστατικά που χρησιμοποιεί στα προϊόντα του, συνεπώς μας δίνει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα η χρήση προϊόντων της ίδιας σειράς.
Τι κάνουμε με το styling;
Καλό θα είναι να αποφεύγουμε το πιστολάκι, τις πρέσες και τα σίδερα για μπούκλες. Ο ζεστός αέρας καταστρέφει τα μαλλιά μας και τα αφήνει αφυδατωμένα. Αφήνουμε τα μαλλιά μας να στεγνώσουν όσο πιο φυσικά γίνεται. Αν όμως είναι απαραίτητο το styling χρησιμοποιούμε οπωσδήποτε ένα προϊόν που προστατεύει από την θερμότητα και τα βοηθά να μείνουν ενυδατωμένα.
Κάθε πότε κουρευόμαστε;
Είναι απαραίτητο, έστω και αν θέλουμε να μακρύνουμε τα μαλλιά μας να τα κόβουμε κάθε οκτώ εβδομάδες, ώστε να διατηρήσουμε τις άκρες χωρίς ψαλίδα. Αν η ψαλίδα προχωρήσει προς τα πάνω δεν θα μπορέσουμε να τα μακρύνουμε εύκολα.
Τι ρόλο παίζει η υγιεινή διατροφή στα μαλλιά μας;
Μια διατροφή πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες είναι απαραίτητη για πλούσια μαλλιά γεμάτα υγεία. Τα αυγά, τα ψάρια και το κοτόπουλο είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και φυσικά δεν ξεχνάμε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς. Απαραίτητο είναι και το νερό (θα το λέμε συνέχεια) 2 τουλάχιστον λίτρα την ημέρα. Αν η διατροφή μας δεν είναι τόσο πλούσια, υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής ειδικά για τα μαλλιά που ενισχύουν επίσης το δέρμα και τα νύχια.
Τι ρόλο παίζει ο ήλιος;
Όπως προσέχουμε το πρόσωπο και το δέρμα μας, την ίδια προσοχή πρέπει να δώσουμε και στα μαλλιά μας κατά την διάρκεια της ηλιοθεραπείας, αλλά και καθώς κυκλοφορούμε έξω τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Φοράμε λοιπόν ειδικό αντιηλιακό για τα μαλλιά με δείκτη προστασίας ή βάζουμε στις άκρες λίγο conditioner πριν ξεκινήσουμε για την παραλία και εννοείται καπέλο για όση ώρα κάνουμε ηλιοθεραπεία.
Τι κάνουμε με την βούρτσα;
Αν έχουμε λεπτά μαλλιά που μπερδεύονται εύκολα με το λούσιμο, μια φαρδιά χτένα για το ξεμπέρδεμα θα βοηθήσει πολύ. Προσοχή πρώτα ξεμπερδεύουμε τις άκρες, σταδιακά ξεμπερδεύουμε στην μέση και προς τα κάτω και στο τέλος από την κορυφή προς τα κάτω. Δεν ασκούμε πίεση… μαλλιά είναι και τους φερόμαστε ευγενικά. Επίσης, αν μπορούμε δεν τα χτενίζουμε αμέσως μετά το λούσιμο καθώς οι ρίζες είναι μαλακές και έτσι χάνουμε πιο πολλές τρίχες. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν πριν τα χτενίσουμε.
Τι κάνουμε κατά την διάρκεια του ύπνου;
Κατά προτίμηση κοιμόμαστε σε μαξιλαροθήκη από μετάξι, καθώς ελαχιστοποιεί τους κόμπους και το φριζάρισμα λόγω μειωμένης τριβής. Αν δεν μας αρέσει η υφή του μεταξιού, τότε πιάνουμε τα μαλλιά μας σε έναν χαλαρό κότσο για να αποφύγουμε τα πρωϊνά «μπερδέματα». Προσοχή, δεν τα σφίγγουμε με τα λαστιχάκια καθώς πάλι τα τραβάμε και χάνουμε τρίχες από την ρίζα.
Ποια είναι η παλαιότερη θεραπεία για τα μαλλιά;
Μα φυσικά το μασάζ στην ρίζα, καθώς βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής. Μια φορά λοιπόν την εβδομάδα, πριν το λούσιμο χρησιμοποιούμε ένα φυσικό λάδι όπως, ελαιόλαδο, ή λάδι καρύδας, ή αμυγδαλέλαιο. Το ζεσταίνουμε ελαφρώς και κάνουμε για 5 λεπτά ένα ελαφρύ μασάζ στην ρίζα και έπειτα το κατεβάζουμε και προς τις άκρες. Το αφήνουμε για περίπου μια ώρα και μετά λουζόμαστε κανονικά. Αν το κάνουμε συστηματικά μία φορά την εβδομάδα θα δούμε τα μαλλιά μας πιο δυνατά και πιο ενυδατωμένα.
Ποια είναι τα πιο αποτελεσματικά σπιτικά υλικά για υπέροχα μαλλιά;
• Ξύδι από μηλίτη για λαμπερά μαλλιά:
Ανακατεύουμε 4 φλυτζάνια χλιαρό νερό με μισό φλυτζάνι ξύδι και μετά το λούσιμο το ρίχνουμε στα μαλλιά μας. Αφήνουμε για 5 λεπτά και μετά ξεπλένουμε με κρύο νερό.
• Λεμόνι για τα θαμπά-ξηρά μαλλιά:
Μετά το λούσιμο και το ξέβγαλμα, απλώνουμε 2 κουταλιές τις σούπας χυμό λεμονιού στα μαλλιά μας και λέμε αντίο στην θαμπάδα.
• Μαγιονέζα για βαθιά αναδόμηση και αποκατάσταση:
Βρέχουμε τα μαλλιά μας και απλώνουμε μαγιονέζα από την ρίζα έως την άκρη. Τα καλύπτουμε με μια μεμβράνη και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα. Λουζόμαστε κανονικά με σαμπουάν & ξεπλένουμε καλά για να φύγει η μυρωδιά.
• Μαγειρική σόδα για την εξάλειψη της πιτυρίδας & detox της τρίχας από τα προϊόντα styling:
Φτιάχνουμε μια παχιά κρέμα με μαγειρική σόδα και νερό και το τοποθετούμε στην ρίζα των μαλλιών μας κάνοντας μασάζ για να φύγει η πιτυρίδα. Ξεπλένουμε με άφθονο νερό. Ή σε πιο αραιά υφή το βάζουμε κατά μήκος των μαλλιών για 5 λεπτά και μετά την ξεπλένουμε με κρύο νερό.
• Αυγό για ξηρά & εύθραυστα μαλλιά:
Απλώνουμε κατά μήκος των μαλλιών το ασπράδι ενός αυγού αν έχουμε πολύ ξηρά μαλλιά ή ολόκληρο το αυγό αν τα μαλλιά μας είναι εύθραυστα για περίπου 20 λεπτά. Λουζόμαστε κανονικά με το σαμπουάν μας 2 φορές τουλάχιστον για να φύγει η μυρωδιά.
• Μπύρα για λαμπερά μαλλιά:
μετά το λούσιμο και το ξέβγαλμα ρίχνουμε 1 ποτήρι μπύρα κατά το μήκος των μαλλιών μας. Δεν ξεπλένουμε τα μαλλιά μετά από αυτό. Λειτουργεί ως μια leave in λάμψη και μπορούμε να το χρησιμοποιούμε συχνά αν βάλουμε μπύρα σε έναν ψεκαστήρα.
• Μπανάνα για υγιή μαλλιά:
Αν χρειαζόμαστε βελτίωση της φυσικής υγείας των μαλλιών, δηλαδή ενυδάτωση, απαλότητα & ελαστικότητα ταυτόχρονα, η μπανάνα είναι ιδανική καθώς είναι πλούσια σε κάλλιο. Χρησιμοποιούμε μια ώριμη μπανάνα και την κάνουμε πουρέ. Την απλώνουμε από τις ρίζες έως τις άκρες και την αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Λουζόμαστε κανονικά με το σαμπουάν μας.
• Μέλι για την πρόληψη της τριχόπτωσης & ενυδάτωση:
Προσθέτουμε μισή κουταλιά μέλι μέσα στο σαμπουάν μας, καθώς έχει ιδιότητες που βοηθούν στην επιδιόρθωση των κατεστραμμένων μαλλιών και το χρησιμοποιούμε κανονικά. Αν τα μαλλιά μας είναι πολύ ξηρά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σαν μάσκα, ανακατεύοντας 2 κουταλιές μέλι & 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Το αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά και λουζόμαστε κανονικά.