Πόσες φορές δεν μας έχει τύχει να ξυπνήσουμε το πρωί και να νιώθουμε πιο κουρασμένοι από όταν πέσαμε για ύπνο το προηγούμενο βράδυ; Χωρίς ενέργεια και διάθεση να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις της επόμενης μέρας;

Ο καλός ύπνος πραγματικά κάνει τη διαφορά και είναι σημαντικό να τον επιδιώκουμε.

Καλός ύπνος σημαίνει επαρκής ύπνος και μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, αυξάνει την αντίληψη, τη συγκέντρωση και την αποδοτικότητά μας. Η έλλειψη ύπνου καταβάλλει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και συμβάλλει στην αύξηση βάρους και την ανάπτυξη στρες που μας εμποδίζει να χαρούμε την κάθε μέρα.

Οι ευθύνες της καθημερινότητας μεγαλώνουν, καθώς μεγαλώνουμε και εμείς και δεν είναι πάντα εύκολο να κοιμηθούμε «ανενόχλητοι», χωρίς σκέψεις και άγχος. Ωστόσο, μπορούμε να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τον ύπνο μας με απλές και ευχάριστες πρακτικές. 

Είναι σημαντικό να κοιμόμαστε την ίδια περίπου ώρα κάθε βράδυ, ώστε ο οργανισμός μας να την αντιληφθεί ως συνήθεια και να ρυθμιστεί ανάλογα. Πριν τον ύπνο, καλό είναι επίσης να χαλαρώνουμε από την πίεση της μέρας, κάνοντας κάτι που μας αρέσει και ξεκουράζει το μυαλό μας. Μπορούμε για παράδειγμα να ακούσουμε μουσική χαμηλής έντασης, να διαβάσουμε ένα «εύκολο» βιβλίο που δεν θα απαιτεί όλη την προσοχή μας, να κάνουμε ένα χλιαρό μπάνιο. Η κατάλληλη ατμόσφαιρα είναι το πρώτο βήμα για να προετοιμαστούμε για έναν πλήρη, αδιάλειπτο ύπνο. Χαμηλώνουμε τα φώτα στον χώρο που κοιμόμαστε, ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία, απομακρύνουμε ηλεκτρικές συσκευές που εκπέμπουν ενέργεια και φροντίζουμε για όσο το δυνατόν περισσότερη ησυχία. Περιορίζουμε επίσης την κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης και μεγάλης ποσότητας φαγητού πριν την ώρα του ύπνου μας.

Η αγωνία να καταφέρουμε να κοιμηθούμε πολλές φορές είναι χειρότερη και οδηγεί στην αϋπνία. Δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε ότι πρέπει να κοιμηθούμε, χρειάζεται να σκεφτόμαστε ότι θα κοιμηθούμε όπως ακριβώς έχουμε ανάγκη.

Καλλιεργούμε την πεποίθηση ότι θα κοιμηθούμε καλά και φροντίζουμε γι’ αυτό, ώστε να ξυπνάμε αναζωογονημένοι, έτοιμοι για τις προκλήσεις της μέρας.

 

Κonstantina Ζerva
Wellbeing stories