Οι καρποί μας είναι ένα από τα σημεία του σώματος που σηκώνουν το περισσότερο βάρος, όταν εξασκούμαστε στις θέσεις της YOGA, με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να έχουμε ενοχλήσεις. Ούτως ή άλλως ο καρπός είναι από φύση, ένα αδύναμο σημείο του σώματος μας και πολύ εύκολα μπορεί να καταπονηθεί και να τραυματιστεί.

Αυτό συμβαίνει σε πολλές βασικές θέσεις της YOGA, όπως η σανίδα, η γάτα, ο κάτω σκύλος, η κόμπρα κλπ, αλλά και στις πιο δύσκολες asanas όπως π.χ. το κοράκι, καθώς μεγάλο μέρος του βάρους μας πέφτει στους καρπούς.
Μπορεί επίσης να συμβεί αν η βασική μας δουλεία απαιτεί την χρήση υπολογιστή, καθώς και η πληκτρολόγηση είναι από τους πιο συχνούς λόγους που σήμερα πολλοί πάσχουν από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Θα πρέπει λοιπόν όταν προπονούμαστε στην  Yoga,  οι θέσεις αυτές να γίνονται με όσο το δυνατόν περισσότερη ασφάλεια για να μην αντιμετωπίσουμε αργότερα κάποιο πρόβλημα.  Και φυσικά με τον καιρό και την συνεχόμενη άσκηση, και εφόσον προσέχουμε, και δυναμώσουμε αρκετά το σημείο, (συνηθίσουν δηλαδή τα χέρια μας να χρησιμοποιούνται ως πόδια…) δεν θα αντιμετωπίζουμε ενοχλήσεις.

Πως πιέζουμε τα χέρια μας στο yoga mat.

Παρακάτω ακολουθεί ένα σχεδιάγραμμα για την σωστή τοποθέτηση της παλάμης  επάνω στο στρώμα μας ώστε να αποφύγουμε τυχόν τραυματισμό.

Elegant female palm or wrist isolated on white. Variation of closed woman palm and an open palm with fingers to sides

Tι πρέπει να κάνουμε πριν και κατά την διάρκεια της άσκησης

1. Προθέρμανση
Όπως προθερμαίνουμε τα πόδια ή τον αυχένα έτσι και για την περίπτωση των καρπών καλό θα ήταν να μην αμελήσουμε την προετοιμασία. Η προθέρμανση βελτιώνει την λίπανση των αρθρώσεων αλλά και χαλαρώνει τους παρακείμενους μύες και βοηθά στην αυξημένη ροή του αίματος στην περιοχή.

Close-up of a Caucasian young redheaded woman stretching her wrist in summer in a green park. Healthy and sporty lifestyle concept.

2. Ενδυνάμωση καρπών
Είναι πολύ εύκολο με μπαλάκια αντι-στρές για 10 λεπτά την ημέρα και με ελαφριές πιέσεις να δυναμώσουμε τους καρπούς μας. Επίσης αν κάποιες θέσεις της Yoga τις εκτελούμε με αργό ρυθμό, όπως από το να περάσουμε από την γάτα στον κάτω σκύλο σε slow motion, κάτι τέτοιο βοηθά στην ενδυνάμωση των καρπών μας.

3. Σωστή τοποθέτηση χεριών κατά την άσκηση
Προσέχουμε τα δακτυλά μας να είναι τελειώς ανοικτά καθώς ακουμπούν το yoga mat και πιέζουμε το στρώμα με τα δάχτυλα και όχι την παλάμη.

4. Ενίσχυση του κορμού
Είναι φυσικό αν ο κορμός μας είναι αγύμναστος να ρίχνουμε το βάρος μας στα χέρια. Για παράδειγμα όταν βρισκόμαστε σε σανίδα θα πρέπει οι μύες στην κοιλιά μας να είναι καλά ενεργοποιημένοι γιατί μέρος του βάρους μας συγκρατείται από εκεί και έτσι δεν καταπονούμε τα χέρια μας.

5. Ενδυνάμωση ώμων και στήθους
Η σωστή ευθυγράμμιση και τα δυνατά σημεία που υποστηρίζουν τους καρπούς όπως οι ώμοι μας και το στήθος βοηθούν στην συγκράτηση περισσότερου βάρους και έτσι δεν επιβαρύνουν τα σημεία στήριξής μας κατά την άσκηση. Δοκιμάστε το dolphin ή το baby dolphin για άμεση ενδυνάμωση.

6. Πάντα-πάντα-πάντα ακολουθούμε τις οδηγίες του δασκάλου μας.
Οι περισσότεροι τραυματισμοί στους καρπούς συμβαίνουν είτε γιατί δεν ακούμε τις οδηγίες του δάσκαλου την ώρα της άσκησης. Κλείστε τα μάτια και ακούστε προσεχτικά την περιγραφή των ασκήσεων. Επίσης αν είμαστε αρχάριοι, δεν ακούμε το σώμα μας ή  βιαζόμαστε να εκτελέσουμε τις ασκήσεις μπορούμε να προκαλέσουμε τραυματισμούς όχι μόνο στους καρπούς αλλά σε πολλά σημεία του σώματος.

The Salve Project